Managed hosting door True

Microsoft introduceert online gezondheidsdienst

Microsoft introduceert de dienst 'HealthVault'. Een beveiligde webdienst waarin patiënten hun medische dossiers online kunen bijhouden en toegang krijgen tot medische applicaties.

De HealthVault, ofwel ‘gezondheidskluis' moet de interactie tussen patiënten en gezondheidsinstellingen makkelijker maken. Peter Neupert van Microsofts Health Solutions Group:"Mensen  willen een informatiesysteem dat hen centraal stelt en het eenvoudiger voor ze maakt om hun gezondheid en activiteiten te beheren." De HealthVault-applicaties bestaan uit drie onderdelen..

‘HealthVault Search' is een gespecialiseerde zoekmachine die ontworpen is om relevante gezondheidsinformatie te bieden en gebruikers moet wijzen op (prijs)vergelijkingen tussen zorgaanbieders.

Het tweede onderdeel is de ‘HealthVault opslag-account', een versleuteld elektronisch gezondheidsdossier dat patiënten en hun familie kunnen delen met artsen. De derde applicatie:  ‘HealthVault Connection Center' biedt gebruikers drivers voor controleapparatuur zoals diabetes- en hartslag-meters.

Privacy

De dienst is voorzien van uitgebreide databeveiliging. Zonder 'expliciete' toestemming vooraf wordt dataoverdracht geblokkeerd. De beveiliging voldoet aan de richtlijnen van de Amerikaanse Coalitie voor Patiëntprivacy.

Lynne Dunbrack van marktonderzoeksbureau Health Industry Insights wachten dat Microsoft nogal wat uitdagingen tegemoed gaat. Zo is het bedrijf afhankelijk van externe softwareontwikkelaars om programma's te maken die met HealthVault kunnen communiceren. Daarnaast gebruikt momenteel minder dan 30 procent van de artsen en ziekenhuizen in de VS de zogenaamde persoonlijke patiëntendossiers en heeft slechts 1 tot 3 procent van de Amerikanen momenteel toegang tot een elektronisch patientendossier. Dunbrack verwacht dat privacyzorgen veel consumenten zal weerhouden van het gebruik van HealthVault.

Zorginstellingen en patientenverenigingen die applicaties voor HealthVault willen ontwikkelen, kunnen hiervoor een speciale ontwikkelkit downloaden.

Op Youtube is een video te zien waarin de details van het nieuwe platform worden toegelicht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Quote: "Dunbrack verwacht dat privacyzorgen veel consumenten zal weerhouden van het gebruik van HealthVault."

Helaas zit dit niet zo simpel in elkaar. Ook zorginstellingen zullen gebruik gaan maken van deze (gratis) diensten. Elke patient welke in contact komt met een klassieke geheimhouder, zoals een arts, gaat ervan uit dat de informatie die gedeeld wordt met een klassieke geheimhouder ook vertrouwelijk blijft. Dit is op dit moment zeer zeker niet meer het geval.

Een leuke test als patient is om bij de start van een behandelrelatie met een arts een geheinhoudingsverklaring te laten ondertekenen met een aansprakelijkeheidsregeling op moment dat vertrouwelijke informatie uitlekt. Pas dan blijkt of de arts de vertrouwelijkheid van de gegevens ook echt serieus neemt.

Overigens is in tegenstelling tot wat Microsoft beweert dit systeem bewijsbaar onveilig. Een voorbeeld van zo'n bewijs kunt U vinden op de URL Op de URL http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange/KeyExchange/photo#5113430662080495986

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.