Microsoft biedt open source-conversie naar OOXML

Office 2007

Oude Office-bestanden krijgen een conversie-optie naar OOXML.

De strijd tussen bestandsformaten ODF (Open Document Format) en OOXML (Office OpenXML) is nog lang niet voorbij. Microsoft breidt zijn steun voor de standaardisatie van OOXML nu uit met een open source-project dat conversietools voor Office brengt.

Microsoft is een open source-project begonnen voor Office-conversietools, specifiek voor gebruik in informatiesystemen (de backoffice). De softwareproducent heeft dat ondergebracht op open source-ontwikkelsite SourceForge.

Dit moet software opleveren die oude Office-bestanden kan omzetten in OOXML (Office OpenXML). Dat bestandsformaat is oorspronkelijk door Microsoft ontwikkeld en dient als basisformaat in Office 2007. Het gekozen open source-model is de BSD-licentie (Berkeley Software Distribution), die open bijdrages maar ook commercieel gebruik toestaat.

Door derden

De conversiesoftware (Office Binary Translator to OpenXML) moet doc-, xls- en ppt-bestanden omzetten naar OOXML. Dat zijn bestanden van respectievelijk Word, Excel en Powerpoint. De Translator gaat, zodra de software gereed is, vergezeld van richtlijnen om bedrijven te begeleiden in het omzetten van hun huidige bestanden. De eerste beta-versie is gepland voor eind juni. Aan dit project werken dezelfde externe bedrijven mee die ook de ODF Converter ontwikkelen. Die tool, die ook naar OOXML converteert, waaraan Microsoft vorig jaar al  zijn medewerking toezegde.

OOXML is nu in behandeling voor benoeming tot officiële open standaard door de ISO (International Standards Organisation). Microsoft heeft OOXML eerder al ingediend bij standaardisatieorganisatie Ecma (European Computer Manufacturers Association) die het tot standaard heeft benoemd.

Specificaties

Verder heeft Microsoft het nu wat makkelijker gemaakt om informatie over zijn Office-bestandsformaten te verkrijgen. Het gaat om specificaties van de binary-bestandsformaten van oudere Office-versies. Dit zijn dezelfde binaries die de conversietool zal omvatten.

Die informatie is al sinds 2006 verkrijgbaar onder Microsofts openheidsstreven Open Specification Promise, maar daarvoor moest eerst een e-mail aan Microsoft worden gestuurd om de licentie-overeenkomst aan te vragen. Na ontvangst en ondertekening daarvan was dan de informatie over bestandsformaten te verkrijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom wachten als je nu al voor 0,00 OpenOffice kunt gebruiken.
Wie heeft dan nog OOOOOOXML nodig?

Voor de gein even naar die oude bestandsformaten gekeken.
Ze presteren het om binnen een XLS bestand een OLE object te gebruiken.
Dat is een soort FAT-in-bestand vermomming.
Het ziet er niet uit.

Waarschijnlijk om reverse engineering bijna onmogelijk te maken.

XLS is een volstrekt belachelijk bestandsformaat, typisch bedacht door non-informatici. Het gaat niet om leesbaarheid maar om efficiency en betrowuwrbaarheid. Om over beveilging nog niet te spreken. Ik pleut voor een binair fixed length bestandformaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-20T10:16:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.