Managed hosting door True

Doxis koopt zich uit bij Ernst & Young

De Haagse documentdienstverlener Doxis wordt een zelfstandig bedrijf. Directeur Max Beekhuis koopt zijn bedrijf uit via een zogenoemde management buy-out. Doxis maakt sinds 1997 onderdeel uit van accountants- en adviesbedrijf Ernst & Young. Dat bedrijf rekent documentdienstverlening niet meer tot de kerntaken. Beekhuis denkt dat zijn onderneming zelfstandig beter af is dan onder de vleugels van het internationale adviesbedrijf.

Ernst & Young besloot Doxis af te stoten omdat er te weinig synergie in de advies- en accountants-opdrachten en de documentdienstverlening zit. Doxis adviseert over informatiemanagementsystemen en implementeert deze. Ernst & Young wil zich juist richten op financiële adviestaken. Er ontstond overleg met de dochteronderneming over de mogelijkheden om zelfstandig verder te gaan en het bedrijf uit te kopen.

Max Beekhuis ziet vooral voordelen van het zelfstandige voortbestaan van de documentdienstverlener. 'We komen nu los van een aantal ijzeren regels. Voorheen konden we door de strenge accountancyregels niet aan een opdracht beginnen voordat het contract was getekend. Terwijl dat bij ons werk soms wel belangrijk is en alles uiteindelijk neerkomt op het vertrouwen dat je in een klant hebt.'

Verder ziet de directeur belemmeringen zoals onafhankelijkheidsregels, wegvallen. Als Doxis in het verleden aan de slag wilde bij een bedrijf dat ook zaken deed met Ernst & Young, dan moest eerst worden aangetoond dat er geen conflicterend belang was. Dat kostte tijd en geld.

Personeel

Beekhuis stelt dat de overname geen gevolgen heeft voor de 160 personeelsleden die bij het bedrijf werken. 'Deze overname gaat puur om het eigendom van de onderneming. Op personeelsgebied ga ik niks veranderen. Ik ben hier nu tien jaar directeur en weet dus precies wat ik aan personeel heb gekocht.'

Ook de dienstverlening blijft hetzelfde. Beekhuis: 'Zeker op korte termijn. Door onze zelfstandigheid hebben we in de toekomst zelfs meer mogelijkheden om ons aanbod te ontwikkelen.' De directeur ziet de omschakeling van analoog naar digitaal werken als het belangrijkste thema van de komende jaren.

1909

De basis van het huidige Doxis werd in 1909 gelegd. Uit een groep documentalisten bij de overheid ontstond vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het bedrijf ODRP. Die documentdienstverlener werd in 1997 aangekocht door Ernst & Young en samengevoegd met het bedrijf  Breddels & Vermeulen. Sindsdien heet de onderneming Doxis. De documentdienstverlener boekte in 2009 een jaaromzet van ongeveer tien miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De basis van Doxis lag bij het in 1912 door de Zaandamse gemeentesecretaris Zaalberg Nederlandsche Registratuurbureau, een zelfstandige ondernemer, die na de Eerste Wereldoorlog is opgekocht door de VNG.

...Zaalberg opgerichte Vereniging Nederlandsch...
In 1909 werd de Vereniging opgericht, in 1912 werd die Vereniging een volledig zelfstandige onderneming, met dhr. Zaalberg als directeur.

Vacatures bij Max

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-25T11:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.