KB sluit project databank kranten af

Dit artikel delen:

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft het digitaliseringsproject Databank Digitale Dagbladen na zes jaar afgesloten. In die periode vanaf 2007 zijn acht miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) doorzoekbaar gemaakt. Samen heeft dit samen ruim 85 miljoen artikelen opgeleverd die doorzoekbaar zijn op de webdienst Historische Kranten.

Het einde van het project betekent overigens nog lang niet het einde van het digitaliseren van kranten. Op dit moment heeft de KB acht miljoen pagina’s gedigitaliseerd: dat is ongeveer 8 procent van wat er aan kranten verschenen is tussen 1618 en 1995. De KB wil het aantal pagina’s in de krantensite in ieder geval de komende jaren nog uitbreiden tot zo’n dertien miljoen. De verdere digitalisering vindt plaats binnen het programma Metamorfoze en door het scannen van microfilms.

Van ruim honderd kranten die al beschikbaar waren is het aantal jaargangen flink uitgebreid, zoals van de Amigoe di Curaçao, Het Bataviaasch Nieuwsblad, De West-Indiër, De Waarheid, Het Utrechts Volksblad, De Provinciale Drentsche en Asser Courant.

Nog meer digitaliseren

Meer dan zeventig kranten zijn volledig nieuw in deze laatste release binnen het project. Zo kan er gegrasduind worden in Het Vrije Volk, de Sumatra-courant, de Maasbode, het Agrarisch Nieuwsblad, De West, Nieuwsblad uit en voor Suriname, De Tijd. Dagblad voor Nederland, maar ook in de Dagelijksche Beurscourant en Het Financieele Dagblad. Uit de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens titels aangevuld.

De website kranten.kb.nl is al twee miljoen keer de website gebruikt sinds de lancering in 2010. De online dienst is tot stand gekomen in het kader van het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/Agentschap NL, voorheen SenterNovem. Voor de oorlogskranten stelde het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS aanvullende financiering ter beschikking. De KB spant zich als nationale bibliotheek in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-22T11:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.