CWI ontwikkelt digitale database-assistent

Nieuwe technieken voor verkennen data helpen bij query grote databases

Promovendus Thibault Sellam van het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) heeft nieuwe technieken ontwikkeld om grote databases te verkennen. Hiermee kunnen gebruikers interessante informatie in databases vinden zonder noemenswaardige kennis van de data vooraf. Sellam presenteert in zijn onderzoek vier database-assistenten die helpen om interessante query’s te formuleren en bij te schaven.

Sellam, die vorige week zijn proefschrift over dit onderwerp verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam, voerde zijn onderzoek uit in de Database Architectures (DA) groep van het CWI, onder begeleiding van prof. dr. Martin Kersten. Zijn onderzoek is gefinancierd door het nationale onderzoeksprogramma Commit.

Databasemanagementsystemen sluiten impliciet een overeenkomst met de gebruiker, aldus Sellam. Ze geven snelle en correcte antwoorden in ruil voor precieze en complete vragen, correct gesteld in een query-taal zoals SQL. Dit is een probleem voor gebruikers die alleen op zoek zijn naar interessante feiten zonder veel kennis van de database en de inhoud ervan. Zij doen dit vaak via ‘trial-and-error’, wat lastig en foutgevoelig is voor grote databases.

Assistentie

De promovendus presenteert in zijn onderzoek vier database-assistenten die gebruikers helpen om interessante query’s te formuleren en bij te schaven:

- Claude stelt hypotheses op voor databases door statistische afhankelijkheden tussen verschillende dimensies van de database te gebruiken;

- Blaeu helpt gebruikers om query’s te formuleren door hen clusters van objecten te laten selecteren;

- Ziggy laat zien wat een selectie objecten uniek maakt door de verschillen met de rest van de database te laten zien

- Raimond detecteert en organiseert tekstfragmenten die een nieuwswaardige gebeurtenis beschrijven, bijvoorbeeld op social media.

Veel van deze resultaten zijn geïmplementeerd in het softwarepakket Findviews voor R, beschikbaar op Github.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-07T10:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.