Politie pakt jihadisme op sociale media harder aan

Dit artikel delen:
Social media

De politie gaat de online verspreiding van moslimfundamentalisme steviger aanpakken. Een team van de Landelijke Eenheid krijgt als hoofdtaak om jihadpropaganda op openbare sociale media te bestrijden. Het team identificeert, duidt en meldt bepaalde content aan internetbedrijven met het oog op verwijdering.

Tot de werkwijze behoort ook het afstemmen van meldingen en het delen van content met relevante partijen binnen en buiten de politie. Het team heeft de naam Nederlandse Internet Referral Unit (NL IRU) en werkt nauw samen met een Europees IRU-team van Europol.

De eenheid is opgericht als onderdeel van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme van de Nederlandse regering. In maart 2016 startte een team van vier politiemedewerkers. Na een proefperiode waarin werkwijzen, facilitaire voorzieningen en juridische kaders zijn afgestemd gaat de eenheid nu officieel van start en wordt het team uitgebreid met vijf operationeel specialisten.

De politie: 'De aanpak die de NL IRU hanteert, is gebaseerd op de methode Notice and Take Action (NTA): het identificeren, duiden en melden van bepaalde content aan internetbedrijven, met het oog op verwijdering. Tot de werkwijze behoort ook het afstemmen van meldingen en het delen van content met relevante partners binnen en buiten de politie, waaronder de EU IRU van Europol. Beide IRU’s vullen elkaar aan, waarbij het Nederlandse team zich meer specifiek richt op content die het publiek in ons land beoogt te bereiken.'

Strafbare feiten

Samen met het Openbaar Ministerie is een kader vastgesteld, waarin de bescherming van de vrijheid van meningsuiting wordt afgewogen tegen de noodzaak van verwijdering. Volgens dat kader beperkt de politie de NTA-methode tot de strafbare feiten opruiing en werven voor de gewapende strijd.

Vrijdag 13 april 2016 maakte de politie ook bekend dat tien nieuwe cyberteams worden opricht. Korspchef  Erik Akerboom meldde in een inteview met Nu.nl dat de politie veel digitaal specialisten werft die beschikken over specifieke ict-kennis. De politie is nu bezig om honderd specialisten te werven die internetcriminaliteit aanpakken en gaat dat in 2018 herhalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meer blauw op internet?

De kop van Jihad aanpakken is nogal misleidend. Met Jihad is immers net zo weinig mis als een EO jongerendag in een soortgelijke context. Het oproepen tot geweld en discriminatie mag niet volgens de wet en mag derhalve wel aangepakt worden.

Dat het OM en politie dit zelf gaat beoordelen is het begin van een glijdende schaal die al eerder is ingezet toen de politie aan de deur kwam bij mensen die boze tweets hadden gepost.

Los van dat is online surveillance vooralsnog symptoom bestrijding want het is maar wat makkelijk op internet om een donker hoekje uit te zoeken waar je ongestoord je gang kan gaan tussen je medestanders. Als je daar zicht op wilt houden zul je toch met bijv. informanten gaan werken en dat is meer het terrein van de AIVD. (Die daar al volop mee bezig zijn overigens)

Dit lijkt meer op de normalisering van de internet betutteling en het naar de mond praten van de aankomende kiezers die 'het niet zo op die moslims' hebben. Want die 4 personen kunnen bij lange na niet alles in de gaten houden en zullen hoogstwaarschijnlijk weer wat anders mogen doen bij een volgende bezuinigingsronde (als de verkiezingen voorbij zijn).

Beste Johan Duinkerken,

Ik begrijp de verwarring niet helemaal. Volgens mij worden de termen Jihad en Jihadisme in het algemeen gebruikt voor een vorm van de islam die met geweld (gewapende strijd) ernaar streeft om een bepaalde versie van de islam op te leggen aan de samenleving en de vestiging van een islamitische staat of kalifaat tot doel heeft.

Misschien dat het woord 'via' de kopregel onduidelijk maakt. Daar zou een lezer uit kunnen opmaken dat de politie sociale media als middel gebruikt om jihad de kop in te drukken. Dat is niet juist. De politie pakt jihadisme op openbare social media sites harder aan.

Ik zal de kop aanpassen.

er stond eerst:
Politie pakt jihad via sociale media harder aan

Ik maak ervan: Politie pakt jihadisme op sociale media harder aan

Uw voorbeeld van de EO-jongerendag kan ik overigens niet volgen. Ik ben er nooit geweest, maar ik kan me niet voorstellen dat daar wordt opgeroepen tot een gewapende strijd die het christendom moet verspreiden. Volgens mij is jihad iets fundamenteel anders dan het verspreiden van de islam zonder oproep tot geweld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-16T10:46:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.