Nieuw Nictiz-voorstel voor delen zorgbeelden

Kader helpt zorginstellingen op weg bij het onderling delen van medische informatie via XDS

Zorgexpertisecentrum Nictiz en samenwerkingsorganisatie RSO Nederland hebben een nieuw voorstel gepresenteerd voor interoperabiliteit in de zorg. Het gaat daarbij onder meer om inrichtingsprincipes en een normenkader voor de uitwisseling van medische beelden en documenten.

Het voorstel is een herziening en aanvulling op een voorstel uit 2015. Naast afspraken, tips, voorbeeldbestanden en inrichtingsprincipes staat er in de handreiking nu ook een normenkader.

Het document moet zorginstellingen helpen bij delen van medische informatie via XDS-infrastructuren. XDS staat voor cross-enterprise document exchange. Het is een standaard voor gegevensuitwisseling tussen organisaties. Deze maakt het mogelijk om op de juiste plaats en de juiste tijd te beschikken over relevante informatie, in een veilige en betrouwbare omgeving.

Koppeling van XDS-infrastructuren

Volgens Nictiz wordt in veel regio's gewerkt aan de realisatie van XDS-infrastructuren. In sommige regio's is deze al operationeel. Door het regio-overschrijdende karakter van de zorg, bestaat de behoefte om de verschillende XDS-infrastructuren met elkaar te verbinden. Hiervoor zijn afspraken nodig, zowel op technisch als bestuurlijk niveau. Hiervoor stellen Nictiz en RSO Nederland nu een normenkader voor.

Een belangrijke eis bij interoperabiliteit is dat de afzonderlijke XDS-omgevingen zijn ingericht volgens de specificaties van de Nationale XDS metadataset. Nictiz en RSO Nederland hebben ook deze specificaties gepresenteerd. Zowel Nationale XDS metadataset en de 'Handreiking Interoperabiliteit tussen zorginstellingen' zijn tot 22 maart 2019 beschikbaar voor openbare consultatie.

Eenduidigheid

RSO Nederland (Regionale Samenwerkingsorganisatie Nederland) is het koepelorgaan van verschillende regionale samenwerkingsorganisaties in de zorgsector. Zij proberen eenduidigheid over XDS te creëren door het delen van kennis, ervaring en best practices. Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat de ontwikkeling van ict in de zorg faciliteert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-08T16:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.