Torvalds brengt Linux-kern niet uit onder GPL 3.0

De kern van Linux zal niet worden gepubliceerd onder GPL 3.0. Linus Torvalds heeft bezwaren tegen anti-DRM wijzigingen in de kladversie van deze nieuwe General Public License.

In een posting op de mailing list over de Linux-kern

Torvalds heeft bezwaar tegen aanpassingen in de kladversie van GPL 3.0 die het gebruik van DRM verbieden. Naar verwachting zal de definitieve versie van dit juridische document dat de voorwaarden regelt waaronder software(-code) mag worden verspreid, over ongeveer een jaar uitkomen. De anti-DRM wijzigingen in de GPL zijn belangrijk voor de entertainment-industrie, die veelvuldig gebruik maakt van Linux voor het maken van animaties en speciale effecten.

De basis van de 'General Public License' is begin jaren tachtig gelegd door ‘vrije software’-guru Richard Stallman, die zich als programmeur stoorde aan de commercialisering van de software-industrie, waardoor programmeercode minder vrij toegankelijk werd. Hij stichtte de Free Software Foundation en begon aan het programmeren van een besturingssyteem waarvan iedereen de code mocht inzien en wijzigen. Dit besturingssysteem werd in 1991 voltooid door de toen 23-jarige Fin Linus Torvalds. Het resultaat wordt sindsdien Linux genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt er aan Linux gesleuteld door een internationale schare fans, onder leiding van Linus Torvalds. Die is namelijk net als de voorvechters van ‘vrije sofware’ een voorstander van het delen van programmeercode. Zijn motivatie daarvoor is echter vooral praktisch – door code te delen komen programmeerfouten sneller aan het licht.

zei Linus Torvalds: "Op sommige individuele bestanden is het mogelijk onder versie 3 een licentie te krijgen, maar voor de kern niet. En eerlijk gezegd, denk ik niet dat dat zal veranderen … omdat ik persoonlijk niets van mijn code zal converteren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In u verhaal staat dat Linus een operating systeem heeft gemaakt voor de FSF dit is niet waar.

Vanuit GNU is wel een project de HURD http://www.gnu.org/software/hurd/hurd.nl.html

Echter door wat problemen is GNU HURD nooit geworden wat Linux nu is.

Linux is overigens alleen een kernel en niets meer niets minder, doordat Linux gebruik maakt van GNU compilers en GNU applicaties, en de volledige operating system incluis grafische user interface voornamelijk gebruik maakt onde GPL heeft Linus eigenlijk niet veel te zeggen zodra alle onder GNU (FSF) label uitgebrachte software onder GPL 3.0 word uitgegeven, immers wat hoe wil jij je Linux kernel compilen indien de GNU compiler onder GPL 3.0 is uitgegeven.

Het is niet voor niets dat Richard Stallman vroeger altijd riep: Linux besturingsysteem bestaat niet, maar wel GNU Linux.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-27T12:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.