HP spreekt voorkeur uit voor huidige versie GPL

HP protesteert tegen enkele van de nieuwe voorzieningen rondom patenten in de in ontwikkeling zijnde versie 3 van de General Public License (GPL) voor open source-software. Onder meer Linux valt onder de GPL.

De open source-licentie omvat echter veel meer projecten dan alleen het populaire Linux. Een belangrijk aandachtspunt voor versie 3 van de GPL is patenten. Dit moet conflicten over eigendomsrechten en patenten voorkomen of op z'n minst daar duidelijkheid over verschaffen. De langlopende juridische kruistocht van Unix-erfgenaam SCO tegen Linux is een bekend probleem op dit gebied.

De Free Software Foundation (FS) heeft het toezicht op de licentieverandering en zegt dat er wel een verzoening zal komen. Hiermee wil het onrust over een dreigende splitsing wegnemen. HP’s voorkeur voor de huidige GPL-versie zou namelijk kunnen leiden tot een gelijktijdig bestaan van versie 2 en straks 3. Zowel open source-experts als topmensen van softwarebedrijven hebben al vaak kritiek geuit op de wildgroei aan open licenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-03T13:16:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.