Linux-kernel krijgt realtime-functionaliteit

Dit artikel delen:

De hoofdtak van open source-besturingssysteem Linux krijgt realtime-functionaliteit ingebouwd. Dit gebeurt met ingang van kernel-versie 2.6.18 die vorige maand is aangekondigd door Linus Torvalds.

Het ontwikkelwerk voor de basale realtime-ondersteuning, van belang voor ingebedde toepassingen en elektronica, is grotendeels gedaan door TimeSys Corporation en Red Hat. Eerstgenoemde is leverancier van ontwikkeltools voor ingebed Linux, terwijl de tweede leverancier is van de algemene Red Hat Linux-distributie (en de niet zakelijk ondersteunde Fedora-distributie).

Concurrent Novell kondigde eind vorige maand aan een eigen semi-realtime variant van Linux uit te brengen. Het heeft daarvoor samengewerkt met Concurrent Computer, die voorheen Red Hats distributie gebruikte als basis voor zijn eigen Red Hawk-uitvoering. Het nu door Concurrent en Novell ontwikkelde SUSE Linux Enterprise Edition Real-Time (SLERT) is bedoeld voor zogeheten 'zachte' realtime-toepassingen. Die werken met een tolerantie voor traagheid (latency) van 27 microseconden.

Realtime-functionaliteit voor Linux werd tot op heden toegevoegd middels patches voor de kernel. Hierdoor was er enige wildgroei met mogelijk grote verschillen tussen de verschillende realtime-Linux-uitvoeringen. De toevoeging aan de hoofdtak moet het werk van ontwikkelaars op realtime-gebied aanzienlijk vergemakkelijken. Realtime-experts zoals leverancier Wind River stellen echter dat Linux echte realtime niet haalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-16T12:20:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.