ITIL stimuleert inrichting management databank

Het aantal bedrijven dat een configuratie management databank (CMDB) gebruikt verdubbelt komend jaar. De belangrijkste reden daarvoor is de invoering van ITIL (Information Technology Infrastructure Library).

Dat blijkt uit onderzoek onder 51 Britse organisaties door Metrica Research in opdracht van Tertio. Een CMDB bevat informatie over het it-systeem van een organisatie. De databank beschrijft welke mensen welke hardware en software gebruiken voor welke processen. Wanneer er vervolgens iets verandert met één van deze ‘it-onderdelen’ kan je in de CMDB opzoeken wie daar de gevolgen van gaat voelen en/of wat  daar de gevolgen van zijn.

Van de Britse bedrijven heeft momenteel 20 procent al een CMDB. Binnen een jaar is dat aantal opgelopen tot 39 procent. De belangrijkste reden daarvoor is de invoering van ITIL (Information Technology Infrastructure Library – een set van best practices voor het inrichten van beheerprocessen). Ook het reduceren van de downtime van systemen is een reden, net zoals het beheersen van systeemveranderingen. Barrières voor de invoering van een CMDB zijn er ook. Van de respondenten noemt 71 procent als reden de snelheid waarmee it-infrastructuren veranderen en 63 procent de complexiteit ervan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-25T07:42:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.