Serverfabrikanten zien heil in Linux-plannen Oracle

De grote serverfabrikanten lopen enigszins warm voor de Linux-plannen van database-producent Oracle. Dell neemt de Red Hat-kloon met bijbehorende ondersteuning zelfs direct op in zijn portfolio en gebruikt de ondersteuning ook zelf.

Oracle-ceo Larry Ellison kondigde vorige week aan een kloon van Red Hat Linux te voeren en daarvoor ondersteuning te leveren. Tegen een lager tarief dan Linux-distributeur Red Hat, die momenteel een marktaandeel van 61 procent heeft voor servers met aangeschaft Linux. Dell, HP en IBM zien brood in deze nieuwe vorm van concurrentie. Door de open source-aard van Linux kan Oracle het product ook zelf leveren en ondersteunen. Laatstgenoemde activiteit levert open source-leveranciers als Red Hat juist inkomsten op.

Terwijl Dell de nieuwe Linux-leverancier ronduit omarmd, uiten HP en IBM iets minder enthousiaste, maar ook positieve geluiden. HP-ceo Mark Hurd verwelkomt het nieuwe Unbreakable Linux (de Red Hat-kloon van Oracle) in het portfolio van zijn bedrijf. IBM vice-president Bill Zeitler stelt dat "Oracle en IBM er beiden naar streven Linux een betrouwbaar, gestandaardiseerd en kosteneffectief platform te maken voor bedrijfskritische toepassingen, onderbouwd door ondersteuning van wereldklasse".

IBM is al jaren supporter van Linux, maar heeft zich altijd terzijde gehouden wat betreft een voorkeur voor een enkele Linux-distributie. Laat staan dat het een eigen variant van het open source-besturingssysteem zou voeren. De computerreus heeft altijd verklaard dat dat tegengesteld zou zijn aan de diversiteit en open source-aard van het platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-31T09:51:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.