Red Hat bedankt voor toenadering Microsoft

Red Hat heeft toenaderingspogingen van Microsoft afgewezen. Laatstgenoemde verklaart met Red Hat wel eenzelfde overeenkomst te willen sluiten als met diens concurrent Novell. Dit betreft samenwerking aan interoperabiliteit, maar ook afdekking van patenten en claims daarop.

De Windows-producent gaf kort na het sluiten van de samenwerking met Novell al aan best bereid te zijn tot meer van dergelijke overeenkomsten. Ceo Steve Ballmer zei dit publiekelijk, maar liet daarbij toen nog geen namen vallen. Red Hat was een logische volgende kandidaat en is inderdaad benaderd.

De Linux-distributeur, die sinds kort in Oracle een nieuwe concurrent heeft, bedankt echter voor een eventuele overeenkomst met Microsoft. Hoofdjurist Mark Webbink van Red Hat zegt dat er geen behoefte is aan of basis voor de soort relatie die is gedefinieerd in de overeenkomst tussen Microsoft en Novell.

Die alliantie heeft al felle kritiek gehad vanuit de open-sourcegemeenschap, die vreest voor een kloof vanwege patentenclaims. Novell zegt juist dit af te dekken middels de deal met Microsoft. Dat bedrijf verklaart ook wellicht op eigen houtje patentenafdekking te willen bieden voor Red Hat Linux. Ballmer verklaart de toenadering vanuit het feit dat veel klanten zowel Windows als Linux draaien op hun servers en dat virtualisatie dit versterkt.

Ondertussen heeft open-sourcejurist Eben Moglen van de Free Software Foundation al laten weten dat de komende versie 3 van open-sourcelicentie GPL (GNU Public License) dit soort overeenkomsten expliciet zal verbieden. Op dit moment is versie 2 van de GPL vrij breed gebruikt, ook door Novell, dus de overeenkomst met Microsoft staat hiermee niet op losse schroeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo gratis en open is die opensource dus blijkbaar niet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-17T12:24:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.