Managed hosting door True

Franse parlement stapt komend jaar over op Linux

 

Het Franse parlement keert midden komend jaar Windows de rug toe en gaat over op Linux. Dit betreft zo'n 1150 desktop-pc's, die dan ook open source-applicaties zullen draaien. De voornaamste reden voor de overstap is de verwachte kostenbesparingen.

Het argument van kostenbesparingen wordt door zowel open source-voorstanders als -tegenstanders gehanteerd. Doordat open source-software zelf gratis is, scheelt dat al de licentiekosten. De ware kosten zouden echter in ondersteuning, training en gebruik zitten, waardoor open source niet geheel gratis is. Gebruik omvat ook gebruiksgemak, voor zowel eindgebruikers als beheerders. Het Franse parlement haalt nu een onderzoek aan van ict-dienstverlener Atos Origin waaruit blijkt dat open source-software vanaf nu functionaliteit biedt op niveau voor parlementsleden, mét aanzienlijke kostenbesparingen.

Eerder zijn al andere Franse overheidsinstanties - al dan niet deels - overgestapt naar open source-software. Dat zijn onder meer de politie en het ministerie voor Cultuur en Communicatie. Het Franse parlement laat nu weten dat de desktopovergang in juni rond moet zijn. Dan moet de afhankelijkheid van Microsofts marktdominante pc-besturingssysteem Windows ten einde komen. De Amerikaanse softwareproducent heeft gisteren in Nederland de nieuwe versie Windows Vista gelanceerd voor zakelijke gebruikers.

Het is nog niet bekend wat de exacte planning van het Franse parlement is, noch welke Linux-distributie of e-mailapplicatie er gebruikt wordt. Wel is bekend dat de gebruikte webbrowser Firefox wordt en de productiviteitssoftware het pakket Open Office.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1783557). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×