Managed hosting door True

Eredoctoraat voor SPIN-ontwikkelaar

Vrijdag 1 december kreeg NASA-informaticus dr. Gerard Holzmann een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit Twente voor zijn pioneerswerk op het gebied van betrouwbare software.

Holzmann ontwikkelde SPIN, dat wereldwijd door tienduizenden mensen wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van hun software te controleren. “Veel kritische toepassingen – voor bijvoorbeeld de besturing van telefooncentrales en ruimtevaartuigen – bestaan tegenwoordig uit multithreaded systemen. Dat soort systemen zijn zo complex dat je hun betrouwbaarheid niet kunt garanderen door te testen of ze nauwkeurig te bestuderen. Je hebt dus een ander soort gereedschap nodig, zoals bijvoorbeeld SPIN. De grote kracht van SPIN is dat programmeurs alle theorie die erin verwerkt is niet hoeven te kennen om de tool toch te kunnen gebruiken.”

Holzmann promoveerde in 1979 als informaticus in Delft. Tussen 1980 en 2003 maakte hij binnen Bell Labs deel uit van de Computing Science Research groep, waarbinnen onder andere het besturingssysteem Unix en de programmeertalen C en C++ ontwikkeld werden. Holzmann werkte vijftien jaar aan de SPIN model checker, waarvoor hij in april 2002 de Software System Award ontving van de Amerikaanse Association for Computing Machinery. Vanaf 2003 werkt Holzmann bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de software voor ruimtevaartuigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-04T11:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.