Webdiensten beter te combineren door mobiele kanalen

Juan Guillen Scholten van het Centrum voorWiskunde en Informatica promoveert vandaag aan de Universiteit van Leiden op zijn proefschrift 'Mobile Channels for Exogenous Coordination of Distributed Systems'.

Met het softwareconcept ‘mobiele kanalen' kunnen volgens de promovendus diensten op het web efficiënter en flexibeler gecombineerd worden. Er is in toenemende mate aandacht voor gedistribueerde systemen. Zo'n systeem bestaat uit verschillende onafhankelijke computers in een netwerk dat voor gebruikers één coherent systeem lijkt te zijn. Op iedere computer is minimaal een softwarecomponent aanwezig die communiceert met soortgelijke onderdelen op andere computers. Te denken valt dan aan databases, webdiensten of peer-to-peer applicaties. Om deze componenten efficiënt met elkaar te laten samenwerken zijn er geschikte theorieën en infrastructuren nodig.

Guillen Scholten ontwikkelde het MoCha coördinatie-raamwerk, dat zowel uit modellen als uit software bestaat. Het raamwerk kan het systeemgedrag wijzigen zonder de softwarecomponenten op de verschillende computers aan te hoeven passen. Ook kan het verbindingen tussen de onderdelen dynamisch veranderen. MoCha kan onder meer worden toegepast op grids, in soa's, op componenten gebaseerde software en in thuisnetwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-10T10:15:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.