Managed hosting door True

Red Hat lanceert RHEL 5 samen met online-marktplaats

Red Hat heeft versie 5 van zijn Enterprise Linux-server (RHEL) uitgebracht waarin vernieuwingen zijn verwerkt die eerder zijn uitgeprobeerd in de Fedora-distributie. Daarnaast lanceert de Linux-distributeur een online-marktplaats voor open source-ontwikkelaars.

De zogeheten Red Hat Exchange (RHX) moet de producten en diensten van open source-ontwikkelaars, waaronder ook Red Hat zelf, op één plek bijeenbrengen voor verkoop en ondersteuning. Updates voor de daar aangeboden software worden ook gedistribueerd via het Red Hat Network, de patch- en ondersteuningsdienst van de Linux-distributeur. Tot op heden hebben onder meer MySQL, SugarCRM en Al Fresco Software zich hier al bij gevoegd. Die open source-leveranciers bieden respectievelijk een database, software voor klantenrelatiebeheer, en voor documentbeheer.

Red Hat, die middels enkele recente overnames is uitgebreid naar het gebied van middleware, wil hiermee het ecosysteem rondom zijn software uitbouwen. Analisten, waaronder onderzoeksbureau Gartner, zien in dit initiatief meer gemak en zekerheid voor klanten naast ook meer kansen voor kleinere leveranciers van open source-software. RHX gaat in het tweede kwartaal van dit jaar van start.

De nieuwe versie 5 van Red Hats Linux-distributie is de eerste grote verversing in twee jaar. Het komt net als voorganger 4 uit in twee varianten: een basisuitvoering en de Advanced Platform-uitvoering. Beide zijn voorzien van de open source-virtualisatiesoftware Xen, maar de RHEL-basisuitvoering kan maximaal vier virtuele machines draaien. De duurdere Advanced-uitvoering kan - afhankelijk van de hardware - een onbeperkt aantal vm's draaien en heeft bovendien gevirtualiseerde verbindingen met opslagsystemen zodat de vm's ook al draaiende gemigreerd kunnen worden.

Ondertussen heeft Red Hat ook net zijn boekjaar afgesloten. Het bedrijf boekt naar verwachting een omzet van zo'n vierhonderd miljoen dollar, wat een stijging van 40 procent is vergeleken met het jaar ervoor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.