Managed hosting door True

Open-sourcemarkt verdrievoudigt tot 2011

Binnen vier jaar neemt het gebruik van open-sourcesoftware toe met meer dan een factor drie. Steeds meer zakelijke gebruikers zien het nut van deze vorm van software in. Toch zullen de omzetcijfers van leveranciers achterblijven bij de toename van het aantal gebruikers.

De markt voor standalone open source software (OSS) zit behoorlijk in de lift. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat in het jaar 2011 de totale omzet 5,8 miljard dollar (4,3 miljard euro) bedraagt. Eind vorig jaar was dat nog een bescheiden 1,8 miljard dollar. De voorgespiegelde groei komt daarmee neer op ongeveer 26 procent per jaar.

"We zitten in de vroege fases van de ontwikkeling en het implementeren van OSS", vertelt Matt Lawton van IDC. "De markt is nog lang niet uitgegroeid, zeker als je weet hoeveel open-sourceprojecten er op til staan." De groei is volgens het onderzoeksbureau voornamelijk te danken aan de voordelen die de gebruikers gaan inzien. Open-sourcesoftware zou voor veel bedrijven meer keuze bieden en een betere onderhandelingspositie met softwareleveranciers. Bovendien, zo redeneert IDC, hebben bedrijven baat bij de software-abonnementsvormen die veel OSS-leveranciers aanbieden. Hierdoor is er ook vanuit financiële investeerders steun voor het gebruik van zulke pakketten. Zelfs grote ondernemingen kiezen tegenwoordig voor open source.

De omzetgroei bij OSS-leveranciers blijft nog achter bij het aantal pakketten dat in de markt wordt gebruikt. Dat komt volgens IDC voornamelijk doordat veel van die pakketten gratis zijn. Gebruikers die wél betalen voor open-sourceproducten, doen dat vaak op abonnementsbasis en hoeven dus geen licenties vooraf te voldoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-01T10:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.