Managed hosting door True

Forum adviseert geen verplichting open standaarden

Open standaarden bij overheid

Het gebruik van open standaarden moet niet verplicht worden voor overheden. Het is niet mogelijk standaarden op te leggen en tegelijkertijd de uitwisselbaarheid tussen systemen te vergroten. Dat schrijft het Forum Standaardisatie in een brief aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

Het Forum Standaardisatie vindt een verplichting van het gebruik van open standaarden niet verstandig. Dat schrijft het Forum in een brief aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Het Forum ziet liever meer uitwisseling met een minder open standaard dan een strikte toepassing van open standaard waarbij te weinig partijen kunnen aansluiten.

De staatssecretaris had het Forum Standaardisatie gevraagd advies uit te brengen over het gebruik van open standaarden en open source software. Volgens het Forum draagt het gebruik van open standaarden bij aan het vergroten van de uitwisselbaarheid.

Voor opensourcesoftware geldt dat er alleen sprake is van een ander business model. Bovendien, zo schrijft het Forum in de brief, zijn er geen harde bewijzen dat het gebruik van opensourcesoftware licenties bespaart of dat het de eigen softwareindustrie stimuleert.

Leidraad
Het Forum raadt aan om met lijsten te werken die als leidraad moeten worden gebruikt bij de aankoop en nieuwbouw van informatiesystemen.

De publieke sector moet meer gebruik maken van open standaarden en opensourcesoftware. Dat zeiden leden van de Tweede Kamer, onder wie Kees Vendrik van GroenLinks, in april bij de staatssecretaris. Ze vinden de huidige aanpak te vrijblijvend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-24T10:45:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.