Microsoft opent broncode .Net-framework

Microsoft heeft aangekondigd dat het bedrijf de broncode van het .Net-framework openbaar maakt voor het eind van dit jaar. Iedereen die de Microsoft Reference License accepteert, kan de code dan ter observatie downloaden.

Onder het opensourceprogramma vallen niet alleen de zogenaamde Base Class Libraries (de .Net-klassen waarvan uiteindelijk alle objecten afgeleid zijn), maar ook System.Windows.Forms, System.Web, System.Data en de Windows Presentation Foundation. Met Visual Studio 2008 wordt het bovendien mogelijk om bij het debuggen een niveau dieper te werken dan tot nu het geval was. De debugger kan namelijk ook door de broncode van de base class libraries stappen.

Versie 3.5 van het .Net-framework, de eerste versie waarvan de broncode beschikbaar zal zijn, en Visual Studio 2008 worden nog dit jaar verwacht. In eerste instantie moeten ontwikkelaars het stellen met de broncode van System en alle afgeleide klassen. In de loop van de volgende maanden zouden meer codebibliotheken vrijgegeven worden, waaronder Windows Communication Foundation, Workflow en Linq.

De open versie van het .Net-framework is een voorzetting van versie 3.0. Na de release van .Net Framework 3.5, is het de bedoeling dat ontwikkelaars nog slechts versie 3.5 en 1.1 naast elkaar geïnstalleerd laten.

On demand

Met Visual Studio zullen de broncodebestanden tijdens het debugproces on-demand binnengehaald kunnen worden. Op die manier wil Microsoft ervoor zorgen dat programmeurs steeds de broncode van de bij hen geïnstalleerde versie van het framework voorgeschoteld krijgen. Na installatie van eventuele patches of service packs, zal automatisch de bijbehorende broncode binnengehaald worden.

De Microsoft Reference License, kortweg MS-RL, voldoet volgens het Open Source Initiative niet aan de Open Source Definition; de licentie wordt door velen als 'shared source'-licentie beschouwd. De MS-RL is zowat de meest beperkende licentie die Microsoft in gebruik heeft. Code onder deze licentie mag immers, zoals de naam al aangeeft, alleen ter referentie geobserveerd worden, maar aanpassingen of hergebruik van de code zijn niet toegestaan. Daar staat tegenover dat het bekijken van de broncode gratis is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben heel benieuwd hoe "Open" dit gaat zijn. Welke catch zit hier achter de schermpjes??

Nu meten de rest van alle windows producten nog (XP vista kernels) en dan gaan we eens praten over Microsoft en Open standaarden

Programmeurs zouden dit als de pest moeten mijden. Het is een valkuil voor het mono project. Lees het volgende artikel, dat maakt het duidelijk.
http://www.eweek.com/article2/0,1759,2191754,00.asp?kc=EWRSS03129TX1K0000616

In principe beschouw ik dit als een positieve stap van Microsoft. Door deze stap van Microsoft wordt het in principe veel inzichtelijker hoe de samenwerking tussen een Applicatie en het .Net framework werkt. Daardoor is een betere integratie tussen een Applicatie en het .Net Platform mogelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-04T10:11:00.000Z Redactie tweakers.net
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.