Microsoft: IBM frustreert acceptatie OOXML-formaat

Dit artikel delen:

Microsoft beschuldigt IBM van pogingen om te voorkomen dat de Internationale Organisatie voor Standardisatie (ISO) Microsoft's Office Open XML-standaard (OOXML) goedkeurt. IBM zou actief lobbyen bij regeringen om het Open Documentformaat verplicht te stellen voor overheidsdocumenten.

Microsofts directeur op het gebied van XML-technologie Jean Paoli beschuldigt IBM ervan om de pogingen van de softwaregigant te frustreren om de Office Open XML-standaard (OOXML)-standaard geaccepteerd te krijgen door de Organisatie voor Standardisatie (ISO). "Laten we duidelijk zijn. Hier zit één enkel bedrijf achter: IBM. Zonder IBM zou het business as usual zijn geweest voor deze standaard." Dat schrijft ZDNet Australië.

Politiek debat

IBM zou niet alleen oppositie hebben gevoerd door als lid van de Europese standaardengroep Ecma tegen OOXML gestemd te hebben, maar ook op allerlei andere, minder open, manieren. Zo zou IBM bij regeringen gelobbyd hebben om het Open Documentformaat (ODF) verplicht te stellen voor overheidsgebruik. Microsofts senior directeur van interoperabiliteit en IP-beleid Nikos Tsilas: "Ze hebben er een zwaar politiek debat van gemaakt. Ze concurreren via regulering, omdat ze het niet kunnen op technisch vlak." Volgens Tsilas verdient IBM steeds meer geld met open source software.

Paoli zegt verder dat Microsoft nooit actief de inspanningen van Sun en IBM heeft gefrustreerd om ODF geaccepteerd te krijgen. "We zijn er niet op af gegaan om die standaard te blokkeren. Toen er gestemd moest worden over acceptatie als een ANSI-standaard in de VS, hebben we ‘ja' gestemd."

Eind maart nieuwe ronde

Nadat in september 2007 Microsofts verzoek strandde om de Office Open XML-standaard (OOXML) versneld door de Organisatie voor Standardisatie (ISO) te laten goedkeuren, wordt het eind februari opnieuw spannend: van 25 t/m 29 februari wordt er in Genève opnieuw gediscusieerd. Een maand later vindt er opnieuw een stemming plaats.

Omkoping

Microsoft werd er eerder van beschuldigd de stemming in september op een niet zo nette manier te hebben willen beïnvloeden: er lekte toen een mail uit van een Zweedse Microsoft-manager die een aantal Microsoftpartners opriep om vóór OOXML te stemmen, de argumenten daarvoor er gratis bijleverde en hen bovendien extra marketinggeld in het vooruitzicht stelde.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zoals de waard is, vertrouwt ie z'n gasten

Rot voor Microsoft dat iets wat "business as usual" door de massa wordt aangenomen nu eens niet zo maar klakkeloos geaccepteerd wordt. De wereld wordt eindelijk wakker.
Microsoft wordt niet meer "business as usual" geaccepteerd, maar er wordt eerst even kritisch naar gekeken.
Het is even wennen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-31T11:31:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.