Nederland onthoudt zich opnieuw van OOXML-stem

Eind maart maakt de internationale standaardisatieorganisatie ISO de balans op van de stemmingsprocedure over standaardisatie van het Office Open XML-bestandsformaat. NEN, de organisatie die namens Nederland in ISO deelneemt, onthoudt zich echter opnieuw van stemming.

Voor de tweede keer onthoudt de Nederlandse standaardisatieorganisatie NEN zich 'zonder opmerkingen' van stemming in de procedure waarbij de internationale organisatie ISO beslist over de toekomst van bestandsformaat Office Open XML. NEN is een van de 86 nationale organisaties die deelnemen in ISO, en onthield zich in augustus 2007 ook al van stemming.

"De normcommissie heeft op basis van de nieuwe informatie geen aanleiding gezien om zijn standpunt te wijzigen", vertelt Jan Rietveld aan Computable. Rietveld is namens de NEN nauw betrokken bij de standaardisatieproces van OOXML. Het is de bedoeling dat de normcommissie unaniem beslist over een stemvoorstel, maar het komt volgens Rietveld wel vaker voor dat dit niet lukt.

Verschillende kijk

"De commissie moet in alle vrijheid kunnen beslissen, maar kon het niet eens worden. De commissieleden hebben een verschillende kijk op de normering die nu voorligt", vervolgt Rietveld. In de bewuste normcommissie zitten vertegenwoordigers van IBM Nederland, Infosupport, Internet Society Nederland, Kennisnet, Macaw Nederland, Microsoft Nederland, SUN Microsystems Nederland, SURFdiensten en tot voor kort ook stichting Vrijschrift.org. Centric is kortgeleden toegetreden als deelnemende partij.

Bij een eerdere stemronde over standaardisatie van het door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat, in augustus 2007, besloot de NEN ook al om zich te onthouden van stemming. Uiteindelijk stemde ISO toen tegen standaardisatie en ontving Microsoft ongeveer 3500 opmerkingen, op basis waarvan de softwareleverancier nieuwe voorstellen formuleerde die in februari 2008 in Genève werden besproken. Die bespreking verliep volgens Rietveld in een heel positieve sfeer. "Ook landen met kritisch commentaar werkten erg opbouwend mee. Vijf dagen over één document praten is ook niet niks. Het was en is erg spannend."

Veel elementen

De nationale standaardisatieorganisaties hebben tot uiterlijk 29 maart om bij ISO aan te geven of ze hun eerdere standpunt willen wijzigen. Het is nog onduidelijk hoe de stemming uitpakt. Ook Rietveld vindt het moeilijk in te schatten. "Er spelen heel veel elementen een rol."

Standaardisatie van OOXML is een vurig en veelbesproken onderwerp. Zo doet de Europese Commissie momenteel onderzoek naar de gang van zaken rond de eerste stemronde over standaardisatie van OOXML, afgelopen najaar. Bovendien is er volgens veel gebruikers een beter alternatief voor het bestandsformaat beschikbaar: het Open Document Format (ODF). Dit formaat werd al eerder door ISO tot standaard verheven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom moeten vertegenwoordigers van commerciele bedrijven daarover beslissen?
Dit is een politieke beslissing , keis voor de vrijheid en niet voor de leveranciers gebondenheid.
Het ODF is de enige vrije keuze, hoe moeilijk kan het zijn.

Is het onderwerp te moeilijk voor mensen in de politiek?

ODF lijkt mij ook de beste keus.
Tja dat is typisch politiek, meestal zijn er meerdere krachten actief en gaat het om veel meer dan alleen het probleem wat aan de orde is.
Verder is het ook interessant te melden dat de nederlandse overheid al besloten heeft Open standaarden te verplichten.
http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=153176

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NEN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-19T16:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.