Sun hoopt op Linux-succes met live-cd OpenSolaris

Dit artikel delen:

Sun heeft zijn Unix-variant Solaris open source gemaakt en biedt nu een live-cd voor computers met x86-processoren. De serverleverancier wil ontwikkelaars naar zijn besturingssysteem lokken en streeft daarmee het succes van Linux na.

Sun Microsystems heeft op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst CommunityOne een live-cd uitvoering onthuld van zijn besturingssysteem OpenSolaris. Die open source-uitvoering van Suns Unix-variant Solaris draait op de eigen UltraSparc- en x86-processoren. De nu uitgebrachte OpenSolaris live-cd is alleen voor systemen met x86-chips, zoals die van Intel en AMD. Aanwezigen op CommunityOne hebben de cd meegekregen, maar de software is ook te downloaden en gratis te bestellen.

Compleet systeem

Een live-cd bevat een compleet besturingssysteem met ook enkele applicaties en tools. In geval van OpenSolaris is dit Suns geavanceerde Solaris-componenten, zoals de analyse- en beheertool DTrace, de virtualisatietechnologie Containers, en het bestandssysteem ZFS. Laatstgenoemde biedt ondersteuning voor grote opslagomgevingen en bevat ingebouwde functies voor data-replicatie en opslaguitbreiding.

Sun wil zo software-ontwikkelaars overhalen programma's te maken voor OpenSolaris, en daarmee dus ook Solaris. Dat besturingssysteem is al geruime tijd gratis verkrijgbaar, waarbij Sun verdient aan de hardware en aan ondersteuning, maar het succes van Linux is niet bepaald bereikt. Meer marketing voor OpenSolaris, zoals de live-cd, moet hier wat aan doen. Solaris heeft al veel van de eigenschappen van Linux, maar Sun gaat prat op een betere ondergrond; de stabiele Solaris-kernel.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-09T14:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.