Managed hosting door True

HP schenkt AdvFS-bestandssysteem aan Linux-gemeenschap

HP stelt de broncode van het Tru64 Unix Advanced File System beschikbaar aan de opensourcegemeenschap. Ontwikkelaars kunnen dat bestandssysteem opnemen in de Linux-kernel. HP hoopt zo het gebruik van Linux door bedrijven te bevorderen.

HP schenkt de broncode van het Advanced File System (AdvFS) van zijn Unix-variant Tru64 aan de opensourcegemeenschap. Linux-ontwikkelaars kunnen de broncode gebruiken als referentie en delen van de broncode opnemen in de kernel van het besturingssysteem. AdvFS wordt vrijgegeven onder de GPLv2 - licentie.

Door AdvFS in de kernel van Linux te gebruiken moet dat besturingssysteem een beter alternatief worden voor bedrijven. Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation: "De bijdrage van HP aan de Linux-gemeenschap zal de ontwikkeling en de beschikbaarheid van extra mogelijkheden voor Linux sterk verbeteren."

Het Tru64-bestandssysteem maakt omvangrijke clusters en opslag-pools over gedistribueerde opslagsystemen mogelijk. Daarbij zijn herstelmogelijkheden zoals journaling ingebouwd. Bovendien is de samenstelling van die complexe configuraties relatief makkelijk, én terwijl het in gebruik is, te wijzigen.

Verbeterde functionaliteit

HP denkt dat het AdvFS ontwikkelaars kan helpen de huidige functionaliteit voor bestandsystemen in Linux te verbeteren. Deze verbeteringen omvatten een hogere uptime en betere beveiliging, maar met behoud van een maximale snelheid, aldus HP. Vice-president Martin Fink zegt dat de leverancier met de Linux-gemeenschap zal blijven werken de functionaliteit van het bestandssysteem te verbeteren.

AdvFS werd ontwikkeld door Digital Equipment Corporation (DEC), wat werd gekocht door Compaq die later op zijn beurt werd overgenomen door HP. Compaq speelde ook al met opensource-plannen voor Tru64. Die Unix-variant is overgegaan in HP-UX, de Unix-variant van HP. Concurrent Sun gaf recentelijk het Zettabyte File System (ZFS) van zijn Unix-variant Solaris vrij onder de Common Development and Distribution License. Dat bestandssysteem biedt veel van de geavanceerde mogelijkheden die AdvFS ook bevat. De CDDL-licentievorm is strenger dan de GPLv2-licentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tru64 is naar mijn weten niet opgegaan in HPUX.
Wellicht dat er een aantal zaken geport zijn, maar zeker niet opgegaan in.
De link achter "overgaan in HPUX" wijst naar een artikel uit 2002 waarin staat dat Tru64 "het veld moet ruimen", verder geen toelichting over overgaan in ondanks de titel van he artikel

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-25T08:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.