Stopzetten ondersteuning VB 6.0 geeft problemen

Het stopzetten van de ondersteuning van Visual Basic 6.0 kan wel voor problemen zorgen bij bedrijven. Veel bedrijfskritische applicaties draaien nog in deze programmeertaal. En die kunnen wat Atos Orign betreft beter over naar het .Net Framework.

Bedrijven hebben wel degelijk last van het stopzetten van de ondersteuning van Visual Basic 6.0. Eerder liet de Nederlandse gebruikersgroep voor Visual Basic-gebruikers VB Central nog weten dat zij geen klachten van gebruikers hebben gehad. Het Software Development & Maintenance Center (SDMC) van Atos Origin merkt dat veel bedrijfskritische applicaties geschreven zijn in VB 6.0. Het is niet eenvoudig om deze applicaties te migreren en erg kostbaar om opnieuw te bouwen in .Net.

"Bedrijven die vaak veranderingen doorvoeren in applicaties hebben hier last van. Applicaties die vaak worden aangepast zijn in veel gevallen bedrijfskritische applicaties", zegt Ron Saraber, solution manager bij SDMC. In Nederland zijn er nog honderden applicaties die draaien in VB 6.0. "Hier en daar draait zelfs nog een applicatie gemaakt in VB 5.0", zegt Saraber. Microsoft zet de ondersteuning van VB 6.0 stop. Dit betekent dat problemen die ontstaan door de vernieuwing van de programmatuur niet meer door hen worden opgelost.

Goedkoper om te migreren

Bedrijven moeten daarom overstappen naar .Net. Dat kan door de applicatie vanaf begin af aan opnieuw te schrijven. "Dit is vrij kostbaar", zegt Saraber. Volgens berekeningen van Atos Origin is het tachtig procent goedkoper om te migreren naar .Net. Microsoft heeft daar tools voor beschikbaar gesteld. André Obelink, voorzitter van de VB Central zei eerder nog in Computable dat deze migratie lastig is en dat de beschikbare tools niet voldoende zijn. Kees Kranenburg, Portfolio & Competence Manager van SDMC, erkent dit. ".Net kent een hele serie functionaliteiten die in VB niet beschikbaar waren. Deze functionaliteiten zijn in VB maatwerk. Een migratietool moet weten welke functionaliteiten van .Net bij die geschreven naatwerkcode passen", zegt hij.

Een migratie van VB naar .Net kost daarom veel uren om code handmatig om te zetten. "Een migratie kan wel anderhalf jaar duren", zegt Saraber. Een bedrijf wacht niet anderhalf jaar met het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Nieuwe toevoegingen moeten naast de migratie worden toegevoegd. Dat is een lastige klus.

Net als hypotheekrenteaftrek

Organisaties weten wel dat ze de ondersteuning gestopt is, maar denken dat ze er voorlopig niet mee te maken krijgen. "Het is iets als hypotheekrenteaftrek. Ik ben ervan overtuigd dat die ooit stopt, maar ik neem er nu geen maatregelen tegen", zegt Kranenburg. Toch is het verstandig dat bedrijven besluiten of zij daadwerkelijk problemen gaan ondervinden in de toekomst. Applicaties die niet zozeer bedrijfskritisch zijn en waar geen nieuwe functionaliteiten aan hoeven toegevoegd, kunnen gewoon blijven draaien.

Dat Microsoft gebruikers dwingt de overstap te maken van Visual Basic 6.0 naar het .Net-platform is een goede zaak, zeggen de twee kenners. "We hebben met een bedrijf te maken gehad dat de onderhoudskosten berekende in een programma gemaakt in VB 6.0. De resultaten werden op een cd gezet en per post rondgestuurd", zegt Saraber. .Net maakt het mogelijk dergelijke gegevens direct op het internet te plaatsen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

[quote]
We hebben met een bedrijf te maken gehad dat de onderhoudskosten berekende in een programma gemaakt in VB 6.0. De resultaten werden op een cd gezet en per post rondgestuurd", zegt Saraber. .Net maakt het mogelijk dergelijke gegevens direct op het internet te plaatsen
[/quote]

Ook in VB6 is het heel goed mogelijk om de gegevens direct op het internet te plaatsen.
Een beetje een kul argument voor migratie.

Ik zou bestaande applicaties niet migreren omdat het te weinig toevoegde waarde heeft.
Nieuwbouw zou ik natuurlijk wel in .NET bouwen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-01T12:06:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.