Geen duidelijke doelgroep voor JavaFX

Sun Microsystems lijkt nog te twijfelen over de doelgroep voor zijn JavaFX. Met die nieuwe scripttaal zijn functioneel 'rijke' webapplicaties te bouwen, door grafische webontwerpers of door technische ontwikkelaars.

Leveranciers van technologie om ria's (rich internet applications) te maken, hebben er nu een concrete concurrent bij. Sun Microsystems heeft de eerste bèta uitgebracht van JavaFX, zijn eigen technologie voor ria's. Die scripttaal is in mei vorig jaar al aangekondigd en komt nu pas in beeld.

Sun zegt met JavaFX webdesigners en ontwikkelaars tot elkaar te brengen. Ria-concurrenten Adobe en Microsoft komen juist elk uit respectievelijk die twee hoeken. Adobe is bekend bij en veelgebruikt door grafische ontwerpers, terwijl Microsoft al jaren de technische ontwikkelaar als trouwe achterban heeft. Ceo Steve Ballmer benadrukt al jaren het belang van ontwikkelaars.

De nu uitgebrachte bèta van JavaFX biedt functies voor beide doelgroepen. De eerste analyses van die softwareontwikkelkit (sdk) brengen echter inconsistenties aan het licht. Zo is de ontwikkelomgeving grafisch nogal rudimentair, iets wat natuurlijk niet echt aantrekkelijk is voor de grafische ontwerper. Sun biedt dat wel voor Java met zijn gui-ontwikkelkit Swing, die werkt als api (application program interface) voor Java-ontwikkelomgeving Netbeans.

Adobe-aansluiting

Java is vooral bekend bij ontwikkelaars en minder bij ontwerpers. Juist die laatste groep kan veel hebben aan JavaFX, schrijft Sun-ontwikkelaar Josh Marinacci op zijn blog. Met slechts een paar regels code is al een fraaie gui (graphical user interface) te maken. "Je kunt ook mooie gui's maken in Java, maar dat is heel veel werk", aldus de Sun-techneut.

De leverancier biedt dan ook enkele functies specifiek voor de webdesigner . Zo heeft JavaFX een koppeling met de meestgebruikte tools van grafische ontwerpers. De nu te downloaden software-ontwikkelkit (sdk) bevat namelijk Project Nile, een tool om content uit Photoshop en Illustrator te exporteren. De tool werkt ook de andere kant op, om content weer te bewerken in die twee Adobe-pakketten. Bovendien wordt gewijzigde content automatisch weer meegenomen in de JavaFX-ria.

JavaFX biedt ook de mogelijkheid buiten de webbrowser te stappen. Daar hoeft de maker van de ria overigens geen rekening mee te houden; de eindgebruiker kan de webapplicatie met sleur&pleur uit de browser halen. Of er weer in te plaatsen. De functionaliteit van de ria blijft daarbij gelijk.

Écht platformonafhankelijk

Sun benadrukt ook dat JavaFX, net als diens 'oorsprong' Java, écht platformonafhankelijk is. Het draait op een breed bereik aan apparaten; van pc's en servers tot mobiele telefoons, tv-toestellen, Blu-Rayspelers en spelcomputers. Voor concurrenten SilverLight en Flash is dan een uitvoering nodig voor het bewuste platform. JavaFX gebruikt de wijdverspreide Java-ondergrond, die dus al aanwezig is in veel elektronica.

Opvallende uitzondering is de iPhone van Apple. Die leverancier houdt de touwtjes voor zijn gewilde smartphone strak in handen. Zowel Sun als Adobe worstelen daar mee. Elk wil de eigen ria-technologie graag laten draaien op de hippe telefoon, maar lopen tegen door Apple opgelegde beperkingen op.

De definitieve uitvoering van JavaFX moet deze herfst gereed zijn, meldt Sun. De eerste versie van de variant voor mobiele apparaten, zoals smartphones, volgt begin 2009.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-04T08:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.