Microsoft richt pijlen niet op Linux

Dit artikel delen:

Microsofts rechtszaak tegen TomTom is niet gericht op Linux. Dat zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. Het Linux-besturingssysteem vormt de kern van de navigatieoplossingen van TomTom. Microsoft betwist het gebruik van het VFAT-bestandssysteem in Linux.

Ook al noemt Microsoft in de aanklacht tegen TomTom drie patentschendingen die te maken hebben met TomToms gebruik van de Linuxkern, toch betekent dat niet dat Micosoft op deze manier uit is op genoegdoening van alle bedrijven die gebruik maken van de Linuxkern. Dat zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet.

"Er zijn allerlei speculaties op het internet dat Microsofts rechtszaak op Linux gericht is. Maar in dat geval heeft Microsoft wel een heel onwaarschijnlijk slachtoffer uitgekozen, want TomToms gebruik van Linux in zijn navigatiesystemen is heel low profile. Dat zie je ook terug in de aanklacht: die is niet specifiek gericht op Linux. Ik heb dus sterk de indruk dat er andere belangen ten grondslag liggen aan deze rechtszaak."

Grotere partij zou meer indruk maken

Engelfriet denkt evenmin dat de rechtszaak een manier is om onopvallend te testen hoe Microsoft kansen liggen, mocht het bedrijf later besluiten om Linux frontaal aan te vallen: "Die mogelijkheid is aanwezig, maar lijkt me onwaarschijnlijk. Amerikaanse rechtszaken worden bijna altijd geschikt, om de hoge proceskosten. Vaak is de tactiek om eerst te schikken met de ene partij, en daarna de volgende voor het blok te zetten: partij één is ook gezwicht, dat zou ik dus ook maar doen. Maar ook in dat geval is het onwaarschijnlijk dat Microsoft TomTom uitkiest als ‘slachtoffer'. Schikken met een grotere partij zou veel meer indruk maken."

Rechtszaak Microsoft - TomTom

Microsoft spant een rechtszaak aan tegen TomTom omdat de Nederlandse leverancier van navigatieoplossingen inbreuk zou hebben gemaakt op acht patenten van Microsoft. Vijf van de patenten handelen over navigatiefunctionaliteiten. Drie andere hebben te maken met TomToms gebruik van de Linuxkern. Daarbij gaat het onder andere om het Linux VFAT bestandssysteem, dat inbreuk zou maken op Microsofts FAT-licentie. FAT staat voor File Allocation Table, een tabel om bestandsnamen op te slaan.

Microsoft heeft al eerder beweerd dat in de Linuxkern Microsoft-technologie terug te vinden is, maar dit is voor het eerst dat het bedrijf hierover rechtstreeks in de aanval gaat. Het bedrijf ontkent echter dat het via deze rechtszaak uit is op genoegdoening van alle bedrijven die gebruik maken van de Linuxkern. Het zou enkel gaan om de schendingen van het Nederlandse bedrijf TomTom. Microsoft zegt dat het TomTom al in juni 2008 heeft gewezen op de acht patentschendingen. TomTom verwerpt alle aantijgingen van Microsoft.

Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist.  Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht, waar hij zich specialiseert in opensourcesoftwarelicenties. Daarvoor werkte hij negen jaar bij Philips, waar hij het opensourcebeleid ontwikkelde en implementeerde. Hij was van 2002-2009 secretaris van de Open Source Advisory Board binnen dit bedrijf. Arnoud heeft tientallen artikelen en presentaties over open source beleid en juridische aspecten verzorgd, waaronder de eerste juridische analyse over GPLv3 naar Nederlands recht. Zijn website Iusmentis.com bevat 350 artikelen over internetrecht. Eind 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Simpele oplossing voor TomTom
- Formateren dat device met 100% rechtenvrij Linux filesystem
- Gratis tooltje voor connectie naar Windows-platform
en klaar is Tom :-)
Dan kan iedereen weer met zijn eigen business - het verbeteren van je eigen producten, i.p.v. de andere aanklagen voor "het gebruik/misbruik jouw patenten".

Keep the creativity flowing - stop software patents :-)
http://www.nosoftwarepatents.com/
http://stopsoftwarepatents.org/

In de buitenlandse pers wordt getwijfeld aan de doorzetbaarheid. De patenten worden al vele vele jaren door andere "geschonden". Tevens zijn ze veel te vaag geformuleerd en valt te betwijfelen of er geen "prior art" bestaat, MS heeft een lange traditie van "lenen" van goede ideeen.

> Engelfriet denkt evenmin dat de rechtszaak een manier
> is om onopvallend te testen hoe Microsoft kansen
> liggen, mocht het bedrijf later besluiten om Linux
> frontaal aan te vallen:

en

> Maar ook in dat geval is het onwaarschijnlijk dat
> Microsoft TomTom uitkiest als ?slachtoffer'. Schikken
> met een grotere partij zou veel meer indruk maken."

Daarentegen zou ook verliezen van een grotere partij veel meer indruk maken. Bovendien heeft een grote partij een langere adem als het om volhouden van de rechtszaak gaat; TomTom zal ook in het geval dat MS ongelijk heeft op een bepaald moment moeten kiezen tussen schikken of failliet gaan.

MS is waarschijnlijk alleen maar geinteresseerd in het verspreiden van FUD (Fear, Uncertainty, Doubt): als je Linux gebruikt, loop je het risico aangeklaagd te worden, gebruik dus maar 'veilig' Windows. (dat MS in de Windows-licentie expliciet vermeld dat ze je niet zullen helpen als iemand tegen jou een patentaanklacht doet omdat Windows een patent schendt, dat vertellen ze er niet bij natuurlijk)

Op http://www.microsoft.com/iplicensing/IPindemnification.aspx dus.

Volgens mij heeft het te maken met het feit dat Microsoft bezig is met zijn markt te verbreden. Onlangs kondigde het autosoftware aan. En wie staat er dan in de weg?
Twee vliegen in een klap, want volgens een laatst gepubliceerd artikel was niet Apple maar Linux de grootste bedreiging voor Microsoft.
Uiteindelijk geen slimme beslissing van Steve, want de tegenstanders zijn zich aan het verenigen.

Dat FAT-patent gaat niet houden, dus niks geen schikking!
Ik hoop dat M$ het doorzet want dan gaan al die patenten wat was het nog ? 245 onderuit.

In het post Bilski tijdperk. Arnoud moet wel Groklaw blijven lezen natuurlijk anders ga je hopeloos achter lopen en verkeerde dingen zeggen.

http://www.groklaw.net/staticpages/index.php?page=2009022607324398

Ik ken Bilski, wat wil je hiermee zeggen? Groklaw is dusdanig in kwaliteit achteruit gegaan de laatste jaren dat ik ze uit mijn RSS feeds heb gegooid.

Microsoft is echt heel dom want dit brengt nu juist aan het licht dat ze met oneerlijke concurentie bezig zijn ik hoop dat de NMa dit door heeft.

Microsoft dwingt fabrikanten hun FAT bestandsysteem te gebruiken omdat ze niet de andere veel betere Linux bestandssystemen ondersteunen. Hierdoor moeten mensen wel Windows gebruiken op hun portable devices en als ze dat dan doen vanuit een opensource hoek worden ze genaaid door Microsoft. Werk aan de winkel voor Nelie Kroes!

Dit is veel erger dan Internet Explorer of mediaspelertjes. Linux bijvoorbeeld ondersteunt tientallen bestandssystemen, dat is heel normaal. Maar Windows wil dat iedereen hun troep gebruikt en kan standaard niet eens Linuxpartities uit lezen zonder installatie van extra software.

De oplossing is simpel: dwing Microsoft om op z'n minst ext3 en ext4 te gaan ondersteunen.

Inderdaad Bertus, ik dacht hetzelfde. FAT/VFAT is een van de meest slechte bestandssystemen van de laatste decennia.

Deze rechtszaak staat gelijk aan iemand zweepslagen geven omdat die aan zelfkastijding doet..

Oke hier dus een stappen plan voor niet M$ gebruikers :

1.) Koop niet bij fabrikanten of producten die een wurgcontract bij Microsoft hebben.
2.) Google en alle andere fabrikanten die zo benadeeld worden, dien een claime in bij de VS en de Europeese Unie.

3.) Wachten met het kopen van de nieuwste speeltjes tot je zeker weet dat er niets mis mee is en door getest is.

4.)Er is genoeg opensource OS te downloaden die goed werken zoals Android & Ubuntu of Suse Linux

5.) Houd je verre van Microsoft nieuwste Speeltje The Cloud en Windows 8. Als deze marketingcampagne mislukt heeft Microsoft toegegeven dat ze een probleem hebben.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-02T08:53:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.