'COBOL wordt probleemloos zestig'

De programmeertaal Cobol is nog lang niet uitgefaseerd. Dat denken de panelexperts van Computable. 'Haalt Cobol de zestigste verjaardag? Ja, probleemloos', zegt principal SaaS-consultant en competence manager Mat Huizing van Infoprofs. Cobol vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag. Uit Brits onderzoek van leverancier Micro Focus blijkt dat de programmeertaal nog steeds een grote rol speelt in het dagelijks leven. Een gemiddeld persoon gebruikt de programmeertaal tien keer per dag.

Volgens de experts wordt Cobol vooral ingezet bij complexe administratieve systemen. 'De programmeertaal wordt vooral aangetroffen in administratieve omgevingen waar met het mainframe gewerkt wordt, en dan voornamelijk met de IBM en DEC-systemen', zegt directeur Leendert Hinds van Hints Company. 'De nadruk ligt bij deze systemen vooral op het efficiënt verwerken van grote hoeveelheden gegevens', zegt senior technologiespecialist Christiaan Heidema van Sogeti. Vooral de overheid en de financiële sector zet deze systemen in.

Dat de taal nog steeds wordt gebruikt, komt vooral doordat er geen zwaarwegende reden is om de programmatuur te vervangen. 'De programmatuur is stabiel, goed ondersteund en goed ingekapseld in moderne architecturen', zegt Huizing. Heidema: 'Door de lange levensduur vertonen de systemen geen kinderziektes meer en blijkt de exploitatie van deze systemen weinig problemen op te leveren.'

SOA

Huizing denkt dat de service-oriented architecture (soa) de redding is geweest voor veel Cobol-systemen. Daarnaast zijn er veel tools op het gebied van Cobol bij gekomen. Heidema: 'Zo ondersteunen al veel Cobol-compilers object oriëntatie en wordt ondersteuning geboden voor het gebruiken van webservices. Een combinatie van een Cobol back-end met een Java front-end zie je nu al steeds vaker terugkomen.'

Maar Heidema maakt zich ook zorgen. 'Het aantal Cobol-ontwikkelaars neemt af en de gemiddelde leeftijd van de ontwikkelaars wordt steeds hoger. De programmeertaal wordt nergens meer onderwezen en het onterechte stoffige imago van deze taal maakt maar weinig ict'ers warm voor een carrière in deze tak van sport.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit dit artikel: Cobol vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag (23-06-2009).

Uit gerelateerde artikelen: 25-07-2008 Cobol viert veertigjarig bestaan

Hoe snel je wel niet ouder kunt worden...

@John
Je hebt gelijk, we schreven vorig jaar inderdaad dat Cobol veertig jaar bestaat. Het is maar net hoe je rekent. Dit veertigjarig bestaan is gerekend vanaf dat Cobol een ANSI-standaard werd. De programmeertaal werd in 1959 ontwikkeld. En bestaat daarom in 2009 vijftig jaar.

Cobol 50 jaar. En dan te bedenken dat ik ongeveer 25 jaar in die taal heb geprogrammeerd. Mijn huidige werk zit in de functionele hoek, maar de programmeurs programmeren in, jawel, Cobol. Alles draait op een mainframe, maar de klant ziet daar niets van en communiceert via een webapplicatie of een locale toepassing, die de mutaties opslaan, waarna 's avonds de batchverwerking plaatsvindt. Raadplegen van de gegevens kan wel direct online vanuit de databse.
Het mooie is namenlijk dat het niet uitmaakt wat je aan de voorkant neerzet, dat moet er gelikt uitzien, maar de bulkverwerking er achter moet goed zijn en naar mijn mening is Cobol daarvoor bijzonder goed geschikt.
En uiteraard bouw je systemen die al tientallen jaren, soms wel 40 jaar, goed draaien en goed te onderhouden zijn, niet zomaar even om.

@Rian

Bedankt voor de verduidelijking, maar dat is een beetje meten met twee maten. Of COBOL is 50 jaar oud vanwege de ontwikkeling, of COLBOL is 41 jaar oud vanwege de offici�le goedkeuring middels een ANSI-standaard.

Niet in het ene geval het eerste en in het andere geval het tweede.

Cobol gaat nog veel langer mee....

A Cobol programmer made so much money doing Y2K remediation that he was able to have himself cryogenically frozen when he died. One day in the future, he was unexpectedly resurrected.

When he asked why he was unfrozen, he was told:

"It's the year 9999 - and you know Cobol"

"De programmeertaal wordt nergens meer onderwezen"
Dames en heren ict opleiders... ik zie hier een schone taak voor u weggelegd ;-)

Het is ook grappig om te lezen dat een programmeerTAAL al 50 jaar bestaat, maar ik mis dit soort berichten over besturings-systemen.. Collega's..Redactie..

Wat is op het ogenblik het oudste, nog steeds goed functionerende operating system? VMS? Unix?

@Ronald Vermeij:
Het enige juiste antwoord op je vraag is: DNA

Dit OS is al heel oud en is behoorlijk resistent tegen virussen en andere malware. Ook past het zichzelf aan als de omgeving zich wijzigt. Denk hierbij aan geheugencapaciteit, waarnemingsvermogen en energievoorziening.

Bijkomend voordeel is dat dit OS zichzelf volledig rechtenvrij kan en mag verspreiden...

@Ronald Vermeij:
Het enige juiste antwoord op je vraag is: DNA

Dit OS is al heel oud en is behoorlijk resistent tegen virussen en andere malware. Ook past het zichzelf aan als de omgeving zich wijzigt. Denk hierbij aan geheugencapaciteit, waarnemingsvermogen en energievoorziening.

Bijkomend voordeel is dat dit OS zichzelf volledig rechtenvrij kan en mag verspreiden...

Nu denk dat de biocomputer nog even op zich laat wachten. In elk geval voor wat betreft de definitie computer. Ik vraag me ook af of geheugencapaciteit nu wel een goede observatie is. Ik kan me niet voorstellen dat de mensheid er in de afgelopen 10 jaar 1000 keer meer van heeft gekregen. En ik weet niet wat energievoorziening hier in past, of het moet zijn dat we als mensheid ook 4 keer zoveel zijn gaan eten.

@Ronald,
OS/360 was er in 1964, hetzelfe geldt voor DOS/360 (1964). Dat is nu resp. zOS en zVSE. Het huidige zVM is voortgekomen uit CP40 en CP67 uit 1967. Unix (1969) komt van origine voort uit multics uit 1965. VMS is al een stuk jonger (1975) en kwam uit PDP-11 (1971) wat weer voortkwam uit Unix/multics. (bron wikipedia)

Het antwoord op de vraag waar je begint bij het berekenen van de leeftijd van Cobol is, denk ik, niet anders dan bij mensen. Wij gaan bij het bepalen van leeftijd uit van de geboorte en niet van de stemgerechtigde leeftijd. Cobol werd in 1959 ontwikkeld door Grace Hopper. Dat de programmeertaal een ANSI-standaard werd in 1968 is uiteraard een belangrijke mijlpaal in de levenscyclus van Cobol, maar staat los van het bepalen van de leeftijd. Kijk voor meer informatie eens op www.cobolanniversary.com en http://en.wikipedia.org/wiki/Cobol.

Belangrijker dan de leeftijdsvraag, vind ik de vraag waarom Cobol zo'n overlever is. Ik denk dat deze taal vooral een zeer sterke business case heeft. Tegen de tijd dat bijvoorbeeld de personal computer ontstond, eind jaren zeventig, was Cobol twintig jaar oud. Cobol had toen al een behoorlijke staat van dienst. Het draaide op de meeste belangrijke systemen en mainframes en bleek ook op nieuwere platformen goed te werken. Deze taal had de juiste ontwikkeling doorgemaakt op het juiste moment.

Cobol is inmiddels compleet verweven met ons dagelijks leven: pintransacties, mobiele netwerken en online shoppen en vakanties boeken. Zonder Cobol zou dit allemaal niet mogelijk zijn. En er komen honderden toepassingen per dag bij. In totaal gebruiken we Cobol wereldwijd rond de 30 miljard keer per dag. Deze taal gaat de pensioenleeftijd inderdaad makkelijk bereiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-23T11:04:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.