Microsoft: Linux is een concurrent

Dit artikel delen:

Microsoft erkent concurrentie te hebben van Linux op de desktop. In een jaarlijks rapport aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission schrijft de softwareleverancier steeds vaker concurrentie te hebben van de open source besturingssystemen van onder andere Canonical en Red Hat. 'Het Linux-besturingssysteem wordt steeds vaker gebruikt, vooral in opkomende markten', schrijft de softwareleverancier.

Daarnaast werken Microsoft-partners, zoals HP of Intel, steeds vaker met alternatieve besturingssystemen, gebaseerd op Linux, schrijft de softwaremaker.

Ook zegt het bedrijf dat het Windows-besturingssysteem concurrentie heeft van nieuwe platformen en apparaten. 'Dat kan zorgen voor een minder vraag naar traditionele pc's. Concurrenten zoals Apple, Google, Mozilla en Opera bieden software aan die concurreert met de functionaliteiten van Internet Explorer', aldus de softwaremaker. Het bedrijf geeft als voorbeeld leveranciers die het Google Android-platform beschikbaar maken voor pc's of netbooks.

Concurrerend

Het is voor het eerst dat Microsoft de bedrijven Red Hat en Canonical noemt als concurrerende aanbieders van producten voor de desktop. Red Hat werd voorheen alleen genoemd bij de leveranciers van serversoftware.

Leverancier Novell, bekend van de Linux-distributie Suse, staat niet meer op het lijstje met concurrenten van Microsoft. Met Novell sloot de softwareleverancier in 2006 een partnerovereenkomst. De bedrijven werken sindsdien samen om de uitwisseling tussen hun producten te verbeteren. Daarnaast verkocht de Redmondse softwareleverancier certificaten die klanten konden inruilen voor ondersteuning van de Linux-distributeur. Deze overeenkomst zorgde er voor dat Novell in 2008 geen verlies draaide.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kan uiteraard even goed een slimme zet van Microsoft zijn om anti-trust bedenkingen over het de facto monopolie van MS af te leiden.
Het marktaandeel van Linux op de desktop wordt nog steeds slechts gemeten in low single digits...

Niet alleen op de desktops :-)
Als je de laatste "Netcraft Web Server Survay" bekijkt, kun je zien Apache al jaren lang bovenaan staat.
http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html

Het feit dat Microsoft dit nu openlijk erkent in de pers, laat zien dat ze zich wel degelijk bewust zijn van de afname van hun monopoly positie. Vandaar ook de "partnerovereenkomst" met Novell.

Ik ben benieuwd hoelang Novell nog zelfstandig zal blijven bestaan onder deze "partner-overeenkomst". Als het Novell zo vergaat als Banyan in 2000, dan is Novel straks haar eigen techneuten en technology kwijt aan redmond, en houd het bedrijf op als zelfstandige bedrijf, of microsoft ineens spontaan aan met zelfuitgevonden "Linux Services for Windows". en "novell naar windows migratie" trajecten voor 100% novell klanten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-06T11:35:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.