ICT plaagt noodlijdend Samas nog steeds

Dit artikel delen:
Verhuizing

Het beeïndigen van de beursnotering van kantoorinrichter Samas is uitgesteld omdat eerst het ict-systeem moet worden ontvlecht. Dat bevat data die relevant zijn voor verschillende Europese activiteiten, die afzonderlijk verkocht zijn. In 2007 leidde een slordig uitgevoerde SAP-implementatie tot langdurige chaos bij de leverancier van kantoormeubilair. De economische crisis was uiteindelijk de nekslag voor Samas. Maandag maakte het bedrijf bekend het aandeel van de beurs te halen.

Samas gaat gebukt onder een zware schuldenlast en ziet zich genoodzaakt al haar resterende bezittingen van de hand te doen.

In 2005 start Samas met Harmony. Dat is een businessreorganisatieproject, waarbij vestigingen in twaalf landen in Europa tot één bedrijf worden gesmeed, inclusief nieuwe bedrijfsprocessen, nieuwe tools en een nieuw datamodel, gebruikmakend van onder andere SAP. Nadat Harmony met succes is doorgevoerd in Zwitserland en Duitsland, onstaan in Nederland grote automatiseringsproblemen. Later dat jaar stopte Samas met het Europese integratieproject.

Data moeten schoon zijn

Bestuursvoorzitter Hans van der Ven benadrukte destijds dat SAP niet het probleem was: 'We zijn live gegaan op een moment dat we veel bestellingen binnenkregen. Tegelijkertijd moesten oude bestellingen in het nieuwe systeem worden ingevoerd. Dat leidde tot een hoge werkdruk. In het systeem zitten miljoenen gegevens over productconfiguraties, productieproces, distributie en facturering. De kwaliteit van die data moet heel hoog zijn, terwijl daar bij ons onvolledigheden en fouten in zitten. Het is heel moeilijk om dat weer schoon te krijgen.'

Samas was te eigenwijs

Volgens SAP was Samas te eigenwijs. De toenmalige SAP-ceo Marinus ter Laak: 'Samas koos er voor om de hele implementatie zelf uit te voeren. Wij weten niet precies welke consultants zijn ingeschakeld, maar tijdens het proces kwamen ze er achter dat de kwaliteit van de data onvoldoende was. Gaandeweg ontdekten ze ook dat het aantal orders voor intake veel groter was dan ze oorspronkelijk gedacht hadden. En gaandeweg kwamen ze er achter dat er meer fysieke performance nodig was dan ze hadden verwacht. Het is een geleidelijk proces geweest.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-01T11:18:00.000Z Jolein de Rooij