Oracle: EC snapt opensourcemarkt niet

Oracle

De verklaring van de Europese Commissie waarin de overname van Sun door Oracle schadelijk wordt genoemd, laat een grondig misverstand zien over de concurrentie in de databasemarkt en de dynamiek van open source. Dat zegt softwareleverancier Oracle. De verklaring wordt pas 19 januari 2010 openbaar, maar uit de reactie van Oracle blijkt dat de Commissie de overname afkeurt.

'Kenners van open source software weten dat, doordat MySQL open source is, niemand er de macht over heeft. Dat is het hele doel van open source', aldus de softwaremaker in een reactie. Het bedrijf vindt de uitspraak van de Europese Commissie slecht onderbouwd en zegt te komen met een krachtig antwoord. 'Een goede onderbouwing of bewijs dat de overname schadelijk zou zijn voor de concurrentie, ontbreekt. We vertrouwen er daarom op dat de overname doorgaat', schrijft de softwaremaker.

Over de concurrentie op de databasemarkt schrijft de softwaremaker: 'Op de databasemarkt is erg veel concurrentie met zeker acht sterke spelers, zoals IBM, Microsoft, Sybase en drie opensourceleveranciers. Er staat niets in de Europese wet om een fusie tussen twee leveranciers in een markt van acht spelers af te keuren.'

Essentieel

Oracle noemt de overname essentieel voor de concurrentie in de high-end servermarkt, om Sparc en Solaris nieuw leven in te blazen en om het Java-platform te versterken.

Eerder keurde het Amerikaanse ministerie van Justitie de overname wel goed. De softwaremaker zei eerder al dat het onderzoek van de Europese Commissie ervoor zorgt dat bij Sun drieduizend arbeidsplaatsen worden geschrapt. Het onderzoek zou de integratie tussen de twee bedrijven vertragen. Oracle-ceo Larry Ellison zei eind september dat Sun per maand honderd miljoen euro verliest.

Softwareleverancier Oracle kocht Sun in maart van dit jaar voor 7,4 miljard dollar. Het ging op dat moment al niet goed met Sun. Het bedrijf zou al langere tijd te weinig winst maken. Over het gebroken boekjaar 2009 boekte het bedrijf een verlies van 2,2 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

To spam or not to spam?
Dit is een niet officieel antwoord, zogenaamd van Oracle..
http://finance.yahoo.com/news/Statement-of-Oracle-iw-959065455.html/print?x=0
Veel te ongenuanceerde tekst ten opzichte van wat hier uit de doeken wordt gedaan http://www.oracle.com/ocom/groups/public/documents/webcontent/038563.pdf en sommige stukjes tekst zijn uit recente uitspraken/publicaties van de MySQL oprichters gecopieerd.

Desalniettemin.. EU/EC, schiet alsjeblieft op en verlos het Sun personeel eindelijk eens uit hun lijden. Tijd dat goede ingenieurs weer eens florereren en de ziekelijk politieke ruggegraatloze managers een welverdiend ritueel nekschot toegediend krijgen. Helaas betekent dat dat het meerendeel van Sun Europa ontslagen zal worden, en nooit meer zo weinig nuttig werk voor zo'n hoog salaris hoeven te verzetten, maar ze staan dan in ieder geval niet meer in de weg van anderen die wel 'ready, willing and able' zijn. Met dank aan Oracle.

Het volledige statement van Oracle staat hier:
http://www.oracle.com/us/corporate/press/039824

Holy moly.. verbazing alom. Blijkt Oracle toch zo stijfkoppig te zijn als het artikel aangeeft. En dan zo'n geniepige actie van Sun erbij om 3000 mensen extra te ontslaan, net voor 17 januari. Kan begrijpen dat Oracle niet graag documenten die de interne productstrategieen blootleggen overhandigt aan een publiek orgaan, maar dit is toch wel bijzonder kinderachtig. Ongeveer net zo kinderachtig als deze hele anti-trust case.. MySQL verkopen voor $1.000.000.000, een jaar later Sun verlaten en dan de code forken om weer vrolijk verder te gaan in een voor amerikanen revolutionair bedrijfsmodel dat voornamelijk in Scandinavische landen goed werkt.. dat is wel koosher, blijkbaar...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-10T10:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.