Managed hosting door True

Poolse politie stapt over op open source

Politie

Om kosten te besparen wil de Poolse politie zo veel mogelijk overstappen op het gebruik van open source software. Dat meldt Osor, een EU-gefinancierde opensourcewebsite die het gebruik van open source software onder Europese publieke overheden moet stimuleren.

'Te vaak denk we dat we proprietary software nodig hebben, al gebruiken we slechts vijf procent van de functionaliteit van die programma's', zei plaatsvervangend korpschef en logistiek manager Andrzej Trela in de politienieuwsbrief van januari. Trela verwacht dat hij zo niet alleen bespaart op licentiekosten, maar ook op onderhoud. 'We geven te veel uit aan reparaties en onderhoud en te weinig aan ontwikkeling.'

Franse en Zweedse politie al om

De Franse politie is al in 2004 begonnen met het installeren van open source software op alle negentigduizend desktops. De Zweedse politie wil de komende jaren twintig miljoen euro besparen door over te stappen op open source databases en serversoftware. Ook de Nederlandse politie maakt gebruik van Linuxservers, zowel binnen de test- als productieomgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nu nog gratis agenten en de politie kost niets meer.

Wie weet een mooi EU initiatief voor de Hollandse politie.
De NSA, en CIA draaien er ook goed op :-) dus zal het zeker goed genoeg kunnen zijn voor onze locale law - inforcement - team.

Helaas het feit dat het ergens anders goed draait zegt niets :(

Ook hier word er door de vtsPN steeds meer naar opensource alternatieven gekeken...maar op dit moment hebben ze wel wat anders aan hun hoofd (eerst maar is zorgen dat WAT je hebt ook stabiel is, en dan vooral de backend).

Daarbij komt dan ook nog is een keer dat ze gebruik maken van honderden verschillende pakketten die dan ook nog maar is gemigreerd moeten worden. En dan nog gebruikers die op dit moment 0,0 vertrouwen hebben waardoor ze nu al niet gebruik maken van sommige applicatie's (die ze VERPLICHT moeten gebruiken) denk ik dat daar hun eerste prioriteit zal moeten liggen alvorens weer te migreren naar een ander systeem.

@ Peter, ga je eerst een informeren.

@ Helaas, uit projectmanagement zicht, kan een overstap naar een, vooraf goed gedefinieerd en eenduidig, systeem de problemen sneller oplossen als proberen een slechte situatie eerst stabiel te maken.

Dit soort projecten gaan steeds meer komen, per slot is men toch liever heer en meester over zijn eigen automatisering en niet afhankelijk van de een of andere leverancier.

Jan van Leeuwen,

De connectie tussen open source en gratis voor iedereen verwarrend

Dat bewijst maar weer eens mijn stelling. Een professioneel bedrijf gebruikt geen Open Source

@Frank

oei, vertel dan maar gauw aan google dat ze onprofessioneel bezig zijn.

@Frank H,

Guess what: computable.nl draait op apache, is ook open source.

Frank dat is nu het dubbelzinnige van de Gratis Economie

Als consument willen we alles gratis natuurlijk. Anderzijds wil niemand dat zijn werkgever zou zeggen, ik vind dat we ons product gratis op de markt moeten brengen.Open source bestaat sinds het ontstaan van computers en nu willen de top it-specialisten Frank H en Peter met droge ogen beweren dat er van alles mis is met open source... Heel knap en heel erg uit de duim gezogen. Het zegt iets over hun gebrek aan kennis en niets meer dan dat.

Frank,

Mijn stelling is dat het gratis model voor veel jonge bedrijven meer een last is als een zegen ( het gaat hier niet of je al dan niet bijgeleverde code hebt)

Bedrijven en de overheid denken dat software gratis is.


voorbeeld

Ik ontwikkel een facturatie pakket volgens het open source model. Ik moet bedrijven afgaan om bedrijven te overtuigen van iets dat gratis is.

Als mijn product te goed is ( geen extra service) verdien ik nog altijd niets. Hoe beter het product is hoe minder ik ga verdienen.

Als een klant een extra functionaliteit wil moet hij betalen. Het rare van de zaak is dat de volgende klant dit echter gratis geleverd zal krijgen want het zit in de nieuwe gratis versie.

Om te ondernemen heeft men duidelijke modellen nodig

Om te ondernemen heeft men duidelijke modellen nodig. Klopt Peter, dus laat je eens goed informeren, ga goed nadenken wat jij kan en wilt.
Misschien kan je aanhaken bij de open source trein zoals juist veel jonge bedrijven, misschien past closed source beter bij jou, misschien kan je het ondernemen beter aan anderen overlaten.

Jouw discussie heeft trouwens weinig met het artikel te maken. Daar gaat het over de belangen van een klant.
Misschien kunnen jij en Frank H aangeven waarom het voor de Poolse politie beter zou zijn om alleen closed source te gebruiken.
Wij zien jullie stuk met belangstelling tegemoet.

@Peter:
Een overheid kan gewoon zelf Open Source ontwikkelen en invoeren in alle departementen. Daar hoeft verder helemaal geen bestaand bedrijf voor worden ingehuurd.
Open Source is dan in elk geval goedkoper (op lange termijn) dan vendor-lock-in. Overheden zijn groot genoeg dat ze dat geheel in eigen beheer kunnen doen. En als ze 't van andere overheden in andere landen kunnen overnemen: mooi toch? (Vaak zal dat niet gaan, i.v.m. taal- en wetverschillen. Ook blijven de programma's wel in ontwikkeling, door wetswijzigingen.)
Waarom 't wiel 4x uitvinden door 4 verschillende bedrijven waar je dan uit moet kiezen? En waar je vervolgens dan 20 jaar aan vast zit, omdat ze geen Open Standaarden ondersteunen?

En als overheden eenmaal over zijn naar Open Source, dan kunnen ze ook van hun klanten (burgers) eisen dat ze middels Open Source-software moeten communiceren. Da's helemaal geen probleem, want eenieder kan dat immers gratis downloaden. Desnoods gewoon van www.overheid.nl.

Omgekeerd, wat nu steeds gebeurt, is 't _wel_ een probleem: een overheid die bijv. eist dat Gesloten Source toets(CITO-)software op scholen onder Windows moet draaien. Oftewel: door dat foute beleid, moeten scholen _verplicht_ Windows en Office aanschaffen. Da's niet goed te praten, dat je een Nederlandse school verplicht om massaal USA-software aan te schaffen.

Van mij hoeven programmeurs ook niet zonodig zoveel geld te verdienen met hun werk. Waarom moet dat? Da's vanuit 't bedrijf gerekend natuurlijk wel leuk, maar niet vanuit de klant. En 't gaat uiteindelijk om de klant, niet om 't bedrijf. Verder kan je, als je software 'af' is, als programmeur zijnde, dan weer mooi aan een nieuw project beginnen (i.p.v. steeds krakkemikkige, niet-Open Standaarden gebruikte software te ondersteunen/upgraden/fixen/laten communiceren met andere apps). Dus meer productiviteit, en meer mensen die er (omdat 't gratis software is) van kunnen profiteren. Geven voelt beter dan nemen.

"Frank H, 04-02-2010 12:50
Dat bewijst maar weer eens mijn stelling. Een professioneel bedrijf gebruikt geen Open Source"

Beste heer Frank,

Voor u is 't al te laat. U bent al geheel gehersenspoeld door de FUD naar Open Source die her en der wordt uitgevoerd. Als u moest kiezen uit twee softwarepakketten waarvan u weet dat ze even goed zijn, maar dat de ene gratis en Open Source is en Open Standaarden gebruikt en de andere duur en die Gesloten Standaarden gebruikt, dan zult u met plezier dat dure, gesloten systeem kiezen. Immers, als er ervoor betaald is, voelt 't proces toch beter. Het proces (de gang van zaken) dus - niet de software, want we hadden al gesteld dat die gelijkwaardig was.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-28T14:53:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.