Java-ontwerper vertrekt bij Oracle

Dit artikel delen:

James Gosling, de maker van de Java-programmeertaal, heeft ontslag genomen bij Oracle. Dat maakte hij vrijdag 9 april bekend op zijn blog. Hij werkte sinds 1984 bij Sun Microsystems, dat in januari door Oracle werd overgenomen. Vanaf 2005 was Gosling technisch directeur van de ontwikkelproductengroep van Sun.

'Waarom ik ben vertrokken, is moeilijk te zeggen. Ongeveer elk accuraat en eerlijk antwoord zou meer kwaad dan goed doen', zo schrijft Gosling op zijn nieuwe blog-adres. Voormalig Sun-directeur Jonathan Schwartz verliet Oracle in januari.

Na langdurig onderzoek stemde de Europese Commissie op 21 januari in met de overname van Sun door Oracle, na aanvankelijke vrees dat dat Oracle door de overname te dominant zou worden op de markt voor databasesoftware. Met name het lot van open source database MySQL bezorgde de Europese Commissie de nodige hoofdbrekens. Oracle is een van de grootste databaseleveranciers en krijgt door de overname ook zeggenschap over MySQL.

Java

Een ander punt was het intellectueel eigendom van Suns ontwikkelplatform Java. De Europese Commissie vindt dat Oracle andere partijen het recht om Java te gebruiken niet kan ontzeggen. Daarvoor is het zogeheten Java Community Process in het leven geroepen, waarin ook concurrenten van Oracle deelnemen.

Gosling wordt beschouwd als degene die de programmeertaal Java heeft bedacht. Hij ontwierp de taalstructuur, en bouwde de compiler en de virtual machine.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het vertrek van James Gosling was te verwachten. Een man van zijn statuur past minder goed is een strak geleide commerciële organisatie als Oracle in plaats van een technologie georiënteerd bedrijf als Sun. Zijn vertrek is nadelig voor Java, de vraag is echter hoe groot de schade is. Het beste voor Java zou zijn als het niet in bezit zou zijn van Oracle maar volledig zou worden gedreven door de JCP (Java Community Proces). Het vertrek van James Gosling levert een imago schade op voor Java. Java wordt daarmee minder 'Java' en meer 'Oracle'. De JCP als organisatie heeft enorme problemen op het niveau van effectiviteit, imago en organisatie. Er is sterke concurrentie voor Oracle vanuit de hoek van VMWare/Spring, Google en RedHat/JBoss. Het is belangrijk om ook het onderscheid te maken tussen Java als taal en de onderliggende JVM als platform. Op de JVM kunnen andere talen worden gebruikt zoals Scala en Python. Met talen als Python en Scala zijn programmeurs productiever. VMWare/Spring ondersteund naast Java ook Python. Google is ook redelijk Python minded. Het zou mij niet verbazen als Google, VMWare/Spring of RedHat/JBoss de programmeertaal Scala koopt of actief gaat ondersteunen om daarmee Oracle/Java te beconcurreren. Het beste voor Java is mijn inziens om snel zo veel mogelijk concepten van Scala en Python over te nemen. Dus Oracle, snel Java 7 releasen en Java 8 klaar stomen met alle goede concepten van Python en Scala!

Laten we hopen dat een visionair als James Gosling zich nu gaat storten op het nog verder perfectioneren van C# :) ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-13T10:16:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.