VMware en Salesforce delen Java-webplatform

man cloud laptop kantoor

Salesforce en VMware gaan gezamenlijk een Java-ontwikkelplatform aanbieden via internet. De leverancier van software als webdienst en de aanbieder van virtualisatiesoftware hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de introductie, verkoop en ondersteuning van een ontwikkelplatform via de cloud dat de naam VMforce krijgt. Daarnaast worden de ontwikkel-communities van beide leveranciers samengevoegd zodat technische kennis en ervaring via het platform kan worden gedeeld.

Het gaat onder andere om twee miljoen ontwikkelaars die gebruik maken van het Spring Framework van de SpringSource-divisie van VMware. Door de samenwerking moeten ict-beslissers en ict-afdelingen meer halen uit hun bestaande programmeervaardigheden en investeringen in Java-applicaties.

Daarnaast moeten ontwikkelaars profiteren van het Force.com-platform van Salesforce waarmee cloudapplicaties gebouwd kunnen worden die sociale interactie ondersteunen en real-time werken op alle mobiele apparaten.

Java

VMforce ondersteunt onder andere standaard Java-code: plain old Java-objects (POJOs), Java Server Pages (JSPs) en Java Servlets via het Spring Framework. Door zakelijke Java-applicaties te bouwen met Spring moeten bedrijven gemakkelijk Java-applicaties kunnen porten naar VMforce en omgekeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In het artikel wordt gesproken over een Java-ontwikkelplatform. Dat is verwarrend, want in feite gaat het hier om een deployment platform of beter gezegd cloud computing. In dit concrete geval is het ontwikkelplatform gebaseerd op Eclipse in combinatie met de SpringSource Tools Suite, een vette desktop applicatie.

De samenwerking van VMware en Salesforce in een interessante beweging in de markt van cloud computing. De trend die is ingezet is dat bedrijven nu kunnen kiezen om een applicatie te deployen in een cloud in plaats van op hun eigen infrastructuur. Bedrijven als Rabobank, ING, Philips, Aegon enzovoort kunnen dus hun datacenters opdoeken en de applicaties simpelweg deployen in de cloud. Uiteraard gebeurt dat (nog) niet voor de zeer bedrijfskritische transactionele applicaties. De grote spelers in de cloud computing markt zijn Google App Engine, Amazon EC2 en VMWare. VMWare heeft recentelijk SpringSource gekocht en heeft daarmee een goede link met grote groep Java developers die applicaties bouwen op basis van het Spring Framework van SpringSource.

Als de apps alleen op dit platform gedeployed kunnen worden is er sprake van een enorme vendor lock-in. Dan gaat mijn voorkeur uit naar Wavemaker.com waarmee je zelf kunt bepalen waar naar toe de app. gedeployed wordt.
Lokaal, in het datacenter of in de cloud (Aws, Gogrid, Rackspace, etc.). Als er ook nog een acceptable oplossing voor data-portabiliteit wordt ontwikkeld waarmee grote hoevelheden data snel tussen diverse providers verplaatst kan worden, wordt ik helemaal gelukkig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-29T14:48:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.