TU Delft toont zorgrobots

Op dinsdag 24 augustus zijn aan de TU Delft verschillende robots te zien die zijn ontwikkeld om 'mee te leven'. Tijdens de workshop ‘Robots That Care’ spreekt onder meer de Japanse bedenker van de therapeutische robot Paro. Paro wordt in Japan al gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De workshop ‘Robots That Care' is onderdeel van de European Conference on Cognitive Ergonomics 2010 (25-27 augustus) aan de TU Delft. Cognitieve ergonomie is het aanpassen van techniek aan het waarnemings- en verwerkingsvermogen van de mens. Tijdens de workshop willen de onderzoekers laten zien hoe 'zorgrobots' kunnen worden ingezet bij het verzorgen van mensen. De workshop is georganiseerd door de TU Delft, TNO en de Vrije Universiteit Brussel.

Zeehondrobot

Eén van deze zorgrobots is Paro, die de vorm van een baby-zeehond heeft. Via sensoren reageert de robot op aanrakingen door het bewegen van de staart en hoofd en het openen en sluiten van de ogen. Ook reageert hij op geluiden en zou hij stemmen kunnen herkennen. De onderzoekers hopen dat deze robot patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen kan kalmeren en emotionele reacties aan hen kan ontlokken. De bedenker, de Japanner Takanori Shibata, is één van de sprekers op de conferentie.

Diabetes-robot

Een andere robot, Probo, is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Brussel. De groen beslurfde robot kan met behulp van twintig motoren verschillende emoties tonen, aldus de onderzoekers. Ook de iCat, ontwikkeld door Philips, is van de partij. Deze kat is gemaakt om de mens-robot-interactie te bestuderen. Dertien kleine elektromotortjes werken samen om de gezichtsuitdrukkingen te tonen. Verschillende onderzoeksinstellingen gebruiken de robot in hun onderzoek, onder andere bij bejaarden en kinderen.

De Nao tenslotte is een humanoïde (op een mens lijkende) robot ontwikkeld door het Franse bedrijf Aldebaran Robotics. Hij kan lopen en beweegt zijn armen en lichaam min of meer zoals een mens. Nao wordt onder meer gebruikt door TNO binnen het Europese ALIZ-E project ter ondersteuning van kinderen met diabetes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-24T15:05:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.