Rekenkamer begint LinkedIn-groep open source

Dit artikel delen:

De Algemene Rekenkamer zoekt praktijkervaringen met het gebruik van open source software en open standaarden. De instantie heeft daartoe een discussiegroep geopend op socialenetwerksite LinkedIn. Mensen met ervaring met het toepassen van open source software en open standaarden, zijn welkom om deel te nemen aan de discussies. De praktijkervaringen zijn onderdeel van het onderzoek naar overheidsbesparingen met behulp van open source software.

Het doel van de discussie is om het onderzoeksteam te voeden met ' tried and tested-' praktijkervaringen, meldt de rekenkamer. De ambtenaren hebben vooral interesse in ervaringen en ideeën die worden onderbouwd met feiten en cijfers, zoals in business cases. Ook onderzoeksresultaten en verwijzingen naar literatuur zijn welkom.

Besparing

Het onderzoek van de rekenkamer moet aantonen hoeveel geld de overheid kan besparen door open source software en open standaarden te gebruiken. SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens had eind juli 2010 om zo'n onderzoek gevraagd. De Rekenkamer streeft ernaar om in februari 2011 de bevindingen van het onderzoek bekend te maken. Maar de instantie gunt zichzelf een uitloop tot uiterlijk half april 2011, zo liet hij eerder weten.

Inzichten

Het is de eerste keer dat de instantie voor een onderzoek de socialenetwerksite LinkedIn inzet. Beheerder van de discussiegroep is senior onderzoeker Matthijs Kerkvliet van de Algemene Rekenkamer. Zijn team modereert de discussies wel, maar mengt zich er niet in. Uiteindelijk resulteren de discussies in een samenvatting, waarin wordt gemeld tot welke inzichten ze hebben geleid.

De discussiegroep op LinkedIn is opgezet op 26 november 2010 en sluit op 13 december. Op dinsdagmiddag 30 november namen 66 mensen deel aan de groep. De groep heeft de naam 'Algemene Rekenkamer onderzoek open source software en open standaarden'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Begon de rekenkamer bewust een nieuwe groep? Een LI group search op Open Source levert op dit moment 1732 groepen op, waarbij de grootste ruim 47.000 leden heeft. Dat lijkt me een veel grotere voedingsbodem dan 66 leden.

@Michiel: In Nederland wil men graag zelf het wiel uitvinden...

Hoe relevant de ervaringen van een kleine 100 man/vrouw is t.o.v. de ervaringen van 47.000 man/vrouw, is natuurlijk maar de vraag. Leuk dat men in NL er ook eens naar kijkt, jammer dat dit weer jaren moet duren en dat men ervaringen in het buitenland niet/nauwelijks gebruikt. NL lijkt last te hebben van het Not-Invented-Here-Syndroom wanneer het open source betreft. In landen zoals Brazilie, Frankrijk en de Verenigde Staten heeft men er al jarenlange ervaring mee, doe daar als NL dan ook je voordeel mee! Dat scheelt veel tijd en dus geld.

Hebben ze nog niet van het NOIV gehoord?

Tsja, je kan alles wel als nieuws brengen:

- Rekenkamer neemt damestoilet in gebruik
- Rekenkamer heeft nu ook een parkeerplaats voor het pand
- Rekenkamer medewerkers mogen nu in hun vrije tijd de krant lezen...

Zoals andere reacties al aangeven zit de kracht hem in het aansluiten op bestaande, bewezen groepen op linkedin, niet in het starten van de zoveelste. Partijen die nu nog een groep starten met algemeen karakter kunnen toch al als volgers (lees: te laat) worden aangeduid.

p.s. mijn GIS group op linkedIn heeft ruim 13.000 leden. Ik denk dus dat ik recht van spreken heb.

Ach, er word weer louter gekeken naar de directe kostenbesparing die men verwacht.
De werkelijke essentie van OSS gaat echt voorbij aan dat soort lieden.
Dat is ze natuurlijk niet kwalijk te nemen, ze moeten beslissen over iets waar buiten de technisch specialisten niemand verstand van heeft, dus maken ze maar beleid over iets dat iedereen begrijpt $$$

De Rekenkamer wil zeker voor een gratis dubbeltje op de eerste rij zitten en probeer zo - via een linkedin "discussiegroep" te hengelen naar gratis advies en consultancy.... Uitgekookt

Ik ben blij dat de Rekenkamer op een m.i. innovatieve manier probeert om zo veel mogelijk informatie te betrekken. Ik denk dat we er vanuit kunnen gaan dat de rekenkamer niet louter op de gegevens van de LinkedIn group af zal gaan maar dat dit een van de vele bronnen zal vormen voor hun onderzoek.

Het gaat dan ook niet om een 'dubbeltje op de eerste rij' maar het betrekken van de ervaring van community leden bij het onderzoek. De OpenSource gemeenschap deelt graag kennis, dus waarom niet de kennis en ervaring van diverse business cases?

Overigens worden we er allemaal beter van, als de Rekenkamer op een efficiente manier zoveel mogelijk informatie kan vergaren.

Waarom klagen over het initiatief van de RK. Als je mee gaat discusieren in een groep van 66 deelnemers zal je stem eerder gehoord worden dan in een groep van 47000.

*** Achter de wolken schijnt de zon ***

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-30T16:04:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.