Open source-wereld bepleit vrijlating developer

Bassel Khartabil

Bassel Khartabil

De internationale open source-wereld is een campagne gestart waarin Syrië wordt opgeroepen een open source-softwareontwikkelaar vrij te laten. Bassel Khartabil werkte onder andere aan Mozilla Firefox, Wikipedia en Creative Commons mee, maar zit inmiddels al vier maanden vast in een Syrische cel, zonder aanklacht, zonder proces, zonder contact met advocaten of familie. Met het opsluiten van deze pleitbezorger van het open internet wil Syrië het verspreiden van onafhankelijke informatie tegengaan.

Onder de naam #FreeBassel is er wereldwijd een campagne gestart voor de vrijlating van Bassel Khartabil. In Nederland wordt deze actie ondersteund door ontwikkelingsorganisatie Hivos. Zij strijden tegen armoede, onderdrukking en discriminatie. Bassel werkte bij Aikilab, een organisatie die open source software ontwikkelt en partner is van Hivos. De arrestatie van Bassel op 15 maart 2012 geeft volgens Hivos aan dat niet alleen bloggers, journalisten en activisten, maar ook softwareprogrammeurs doelwit zijn bij het tegengaan van de verspreiding van onafhankelijke informatie.

Verbeteren internet

'Bassel Khartabil is één van de mensen die achter de schermen van het internet een essentiële bijdrage leveren aan programma's die overal ter wereld dagelijks worden gebruikt', staat in een statement op de website van Hivos te lezen. 'Technisch goed onderlegde ontwikkelaars, die uit een passie voor een open internet hun vrije uren besteden aan het ontwikkelen en verbeteren van de programma's die surfen, informatie zoeken en delen op het wereld wijde web mogelijk maken. Hij is oprichter van het door Hivos ondersteunde Aikilab, vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in Damascus.'

De Syrische autoriteiten hebben het volgens de verklaring van Hivos structureel gemunt op vrije informatiekanalen en hun pleitbezorgers. In een arrestatiegolf in Damascus afgelopen 15 maart arresteerden ze ook Bassel Khartabil. Zijn familie heeft sindsdien niets gehoord over de reden van zijn arrestatie of de locatie waar hij wordt vastgehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een merkwaardig verhaal.
Zou het niet beter zijn als alle mensen die onterecht of zonder enig proces vast zitten zouden worden vrijgelaten?
En dan niet aleen die mensen die in een land wonen waarvan de politieke situatie ons niet bevalt.

Dit beschrijft precies het probleem van open source. Wordt gebouwd en onderhouden door allemaal mensen zonder enige professionele organisatie. En nu deze man vast zit, kunnen gebruikers fluiten naar support.

@Henk
Ik denk niet dat je de boodschap die men in dit bericht over wil brengen, helemaal begrijpt. Het gaat er hier om dat er onterecht een gerespecteerd programmeur in Syrië vastzit. Je mening omtrent open source is niet relevant want heeft niets te maken met de strekking van dit bericht.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-13T14:57:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.