Duitse developers sturen robotarm met telefoon

Een softwareteam van de Duitse industriële automatiseerder Berner & Mattner in München heeft een app gebouwd waarmee een robotarm kan worden bestuurd door een smartphone te bewegen. De data van de bewegingssensoren worden doorgestuurd naar een Java-server, die de gegevens real time omzet in opdrachten voor de robotarm.

De opmars van krachtige sensoren in niet al te dure smartphones en de bring your own-trend scheppen nieuwe kansen voor de besturing van industriële machines. In plaats van knoppen, hendels en andere traditionele interfaces, zoeken fabrikanten naar nieuwe, goedkope mogelijkheden. Het ligt voor de hand daarbij tablets en smartphones in te zetten.

‘Onze teams hebben verschillende zogeheten human machine interfaces (HMI’s) gerealiseerd met behulp van mobiele apparaten’, vertelt woordvoerder dr. Michael Sturm van de onderzoeksgroep Smart Multi-Axis Control van Berner & Mattner.

Volgens Sturm zijn tablets en smartphones meer dan alleen klassieke invoerapparaten. ‘Wij gebruiken de gyroscoop en versnellingsmeter voor een nieuwe manier om robotarmen te besturen. Het mooie is dat de meeste mensen de besturing intuïtief aanvoelen. Zij kunnen de robotarm al na vijf minuten oefenen perfect besturen. Dat bleek uit een test van het systeem tijdens de beurs Embedded World in februari 2013 in Nürnberg.’

Java-server

De kleine robotarm in de stand van de industriële automatiseerder trok veel bekijks bij de circa 22.500 bezoekers van de beurs. Alle onderdelen van het systeem zijn door Berner & Mattner gebouwd, van de app tot de Java-server en het Messina-platform waarmee de real-time besturing van de robotarm werd getest.

Berner & Mattner Systemtechnik is gespecialiseerd in het bouwen, ontwikkelen en testen van complexe elektronische en mechanische systemen. Het bedrijf werkt voor klanten als Audi, BMW, Bombardier, Daimler, Deutsche Bahn en Siemens. De onderneming met hoofdkantoor in München is opgericht in 1979, telt 430 medewerkers, heeft zeven vestigingen verspreid over Duitsland en Oostenrijk en is onderdeel van de internationale Assystem Group.

Volleerd in vijf minuten

Mensen kunnen de robotarm al na vijf minuten oefenen met de mobiele telefoon perfect besturen. Dat bleek uit een test van het systeem tijdens de beurs Embedded World in februari 2013 in Nürnberg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-15T16:18:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.