Bol.com prikkelt developers tot innovatie

Bol.com geeft aan de vele honderden ontwikkelaars die dromen van een carrière in ‘tech-walhalla’ Silicon Valley de kans om hun skills naar een hoger niveau te tillen. De winkel stelt hiervoor grote hoeveelheden data beschikbaar aan externe ontwikkelaars. Door middel van een contest worden amateurs en professionals aangemoedigd om met deze data nieuwe, sterke toepassingen te ontwikkelen, zoals apps voor smartphones en social media.

Bol.com wil hiermee enerzijds technologische innovatie in Nederland stimuleren. Anderzijds kunnen klanten door nieuw ontwikkelde toepassingen beter worden geholpen, doordat zij op andere manieren kunnen winkelen bij Bol.com.

Developer contest

Om het stimuleren van innovatie een kickstart te geven, organiseert Bol.com samen met Tweakers en Microsoft een developer contest. Daarbij worden ontwikkelaars gevraagd om toepassingen te ontwikkelen die gebruikmaken van de Bol.com Open API. Een vakjury beoordeelt vervolgens de toepassingen in diverse categorieën. Naast een prijs voor de beste toepassing, zijn er prijzen voor onder meer de beste app binnen de Tweakers-community en de beste Windows 8 (Phone)-app.

Toepassingen worden beoordeeld op onder andere originaliteit, gebruikerservaring en gebruiksgemak. De uiteindelijke winnaar wordt op 31 oktober 2013 in Utrecht bekendgemaakt tijdens een event van Bol.com voor developers. Naast het feit dat ontwikkelaars zelf geld kunnen verdienen met de verkoop van artikelen via hun toepassing, mogen de beste ontwikkelaars tienduizend euro aan prijzengeld verdelen.

Workshops

Om developers op weg te helpen met de ontwikkeling van hun toepassing, organiseert Bol.com donderdag 22 augustus 2013 een workshopdag. Pine Digital Security komt die dag kennis delen over web-, app- en serverbeveiliging en gaat met de aanwezigen een toepassing hacken. Developer-evangelist Derk Braakman van Bol.com verzorgt een inspiratiesessie. Verder staan er gedurende de contestperiode onder andere workshops van Microsoft Windows Design Language (ook wel Metro Design genoemd) en van Tweakers over Responsive Design op de planning.

Open API

Bol.com lanceerde begin 2012 de Open API. ‘Deze api bevat de data van onder meer dan zeven miljoen artikelen, de daarbij horende prijzen, visuals, realtime beschikbaarheid van productinformatie, categoriestructuren en een handige zoekfunctionaliteit’, zegt Michel Schaeffer, marketing directeur bij Bol.com. ‘We zijn de enige grote winkel in Nederland en België die data op deze manier openstelt voor de buitenwereld. Het uiteindelijke doel hiervan is om de winkel op zoveel mogelijk plekken beschikbaar te stellen.’

Dankzij de api worden ontwikkelaars in de gelegenheid gesteld om het Bol.com-assortiment te integreren in hun eigen sites en apps en daarmee zelf commissie te verdienen. Naast Bol.com stellen de api-partners Deezer.com, Themoviedb.org, Trakt.tv, Rijksmuseum, Filmtotaal en Microsoft hun api beschikbaar voor de developer contest. Bovendien staan zij paraat voor support.

Tweakers en Microsoft

‘Met Tweakers bereiken wij een grote groep developers die het maximale uit zichzelf en technologische toepassingen willen halen’, zegt Wilbert de Vries, hoofdredacteur van Tweakers. ‘Daarom is het fijn dat wij Bol.com, samen met Microsoft, mogen helpen bij het organiseren van een sterke developer contest.’

‘Technologie wordt steeds belangrijker om het beste uit je leven te halen’, stelt Marcel Timmer, directeur developer & platform evangelism bij Microsoft. ‘Dat is niet alleen meer weggelegd voor de techneuten. Microsoft wil een zo’n breed mogelijke groep stimuleren om applicaties te maken. De developer contest van Bol.com sluit hier goed op aan. Bol.com is een belangrijke aanbieder op de Nederlandse markt die een brede groep aanspreekt. Wij bieden dan ook graag onze hulp aan de deelnemers op diverse gebieden van user interaction design tot het implementeren van platform onderscheidende features.’

Informatie

Meer informatie over de opdracht, de voorwaarden en het inschrijfformulier is te vinden op contest.bol.com. Daarnaast kunnen deelnemers gedurende de contest op het Tweakers-forum en het Bol.com-developersforum terecht met vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben benieuwd hoe gestructureerd Bol omgaat met changes in hun omgeving. Wij hebben al voordat er een API was wat maatwerk gebouwd (voor intern gebruik) en iedere zoveel maanden werd het systeem van Bol.com weer aangepast waardoor dit niet meer werkte. Bijwerken van onze programmatuur hebben we op een bepaald moment maar opgegeven.

Ook nu blijkt dat -sinds de eerste API begin vorig jaar - ze alweer op versie 4 van hun API zitten. Ik vraag me af of die backwards compatible is. Zo niet, dan heb je er als programmeur steeds weer een klus om je functionaliteit/app in de lucht te houden...

@vSchaik, ik zie je reactie nu pas, vandaar de late reactie.

Zoals je aangeeft maken we gebruik van versies binnen onze Open API en houden wij ons hier ook aan. Daarbij is het de bedoeling dat je oudere versies kan blijven gebruiken op de eerder vastgestelde manier (ook al komt er een nieuwe versie uit).
Ook eigen toepassingen maken ook gebruik van deze Open API (de Winkelwidget (http://developers.bol.com/bol-com-tools/winkelwidget/), de partnerprogramma Wordpress plugin (http://wordpress.org/plugins/bolcom-partnerprogramma-wordpress-plugin/)). Zo draaide onze Wordpress plugin bijvoorbeeld tot voor kort op Versie 2 van onze API. Daar willen we ook niet bij elke change in de API onze toepassing van moeten updaten. Vandaar dat bij een API versie ook een vast gebruik is vastgesteld en veranderd dat niet.

We ondersteunen oude API versies niet in lengte van dagen en adviseren dan ook om op een gegeven moment te updaten. Vaak is een nieuwe versie weer geoptimaliseerd waardoor je sneller toegang hebt tot de catalogus van bol.com of je nieuwe data kan ophalen. Je mag er wel vanuit gaan dat we oude versies niet binnen weken of maanden depricaten, maar ik kan je geen garantie geven van x jaar oid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-20T16:41:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.