Carintreggeland wint Ordina Glass Contest

Carintreggeland uit Hengelo heeft donderdagavond 13 maart 2014 de Google Glass Contest van ict-dienstverlener Ordina gewonnen. De zorginstelling diende een idee om met Google Glass medicatie van patiënten te ondersteunen. Carintreggeland wordt beloond met de realisatie van deze toepassing door Ordina ter waarde van tienduizend euro aan ontwikkelcapaciteit.

Het idee van Carintreggeland is om met Google Glass de medicatie te ondersteunen. Zorgverleners kunnen dan via de Glass de gegevens van de patiënt raadplegen, de toegediende medicijnen scannen en via Glass tevens registreren in de administratie, waarmee aan de wettelijke eisen is voldaan. De zorgverleners houden dan tijdens het werk de handen vrij. Het publiek, bestaande uit ongeveer 120 bezoekers, vond dit het beste idee omdat, zoals iemand het verwoordde, ‘je hier mensen écht mee helpt en wij allemaal willen dat onze ouders de juiste medicijnen krijgen toegediend’.

NOC*NSF

In totaal waren zeven deelnemers uitgenodigd voor de contest en mochten ze hun ideeën pitchen voor het publiek. Carintreggeland eindigde vlak voor het idee van NOC*NSF, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. De overkoepelende sportbond van Nederland wil de Google Glass graag inzetten om real time feedback te geven in topsport, door bijvoorbeeld roeiers real time terugkoppeling van hun prestaties te bezorgen en coaching te geven tijdens de training.

Het Dr. Leo Kannerhuis wil de Google Glass graag inzetten om bepaalde gezichtskenmerken van mensen te versterken om patiënten met autisme te ondersteunen om zelf beter andere mensen te herkennen. De Hogeschool van Amsterdam wil de Google Glass graag inzetten voor informatie, instructie en opleidingsdoeleinden in de bouwsector. Denk hierbij onder andere aan het tonen van contextafhankelijke informatie als bouwtekeningen, instructies voor montage en het terugvinden van apparatuur.

Nederlandse Spoorwegen

Ook de Nederlandse Spoorwegen hadden een idee ingediend voor de Ordina Google Glass Contest. De NS wil de Glass graag in zetten voor machinisten om energiezuiniger te rijden met een trein, slim te ‘bellen’, voor routeondersteuning en voor stille assistentie voor conducteurs binnen de trein. Tot slot kwam Alcoa met een idee voor het kwaliteitscontroleproductieproces en wil de gemeente Den Haag Google Glass inzetten ter verbetering van de gastvrijheid in de stad.

Het doel van de Ordina Glass Contest is om elkaar uit te dagen zinvolle toepassingen te bedenken voor de Google Glass. De Ordina Glass Contest is onderdeel van een laagdrempelig platform genaamd ‘Google Glass in de praktijk’. Binnen dit platform zullen diverse evenementen georganiseerd worden rondom Google Glass, met elke keer specifieke thema’s, zoals inspiratie, privacy, organisatieadoptie, security, et cetera.

Handen vrij

‘Het was mooi om te zien dat het publiek uiteindelijk koos voor een toepassing die mensen echt gaat helpen’, zegt Arnold Pouls, directeur marketing en communicatie bij Ordina. ‘Ze hadden ook voor het idee kunnen gaan dat ons gegarandeerd goud gaat opleveren op de volgende Olympische Spelen, maar dat deden ze niet. Bij Google Glass draait het er namelijk om dat je je handen vrij hebt. Sommige van de ingediende ideeën zoude ook prima als applicatie kunnen dienen op een mobiel. Google Glass moet leiden tot heel veel nieuwe applicaties.’

Pouls verbaasde zich er overigens over dat de Google Glass op dit moment technisch nog helemaal niet ver is. ‘Ik kwam er achter dat de Glass qua rekenkracht net zo ver is als de Samsung Galaxy S2. Dat is dus niet zo ver. Een applicatie mag dus niet veel rekenkracht kosten. Daar moet je bij de ontwikkeling al rekening mee houden. Het is erg leuk om ervaring op te doen met Google Glass. Om dit te delen met geïnteresseerden, houden we in april 2014 een sessie over hoe je applicaties kan ontwikkelen voor Google Glass.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erik Luiken verpleegkundige.
Een toepassing waar bij de Goolgle Glass een echte toevoeging is.
Uitdelen van medicatie te veel administratie nu en de Glassontrole van de medicatie ( TOP )kan niet wachten tot wij deze Google Glass medcijn-bril krijgen.
Top Idee
Iets voor de Zorg & ICT-beurs?

Dag Erik, jammer genoeg wist ik niet van de contest, maar wat dacht je van onze toepassing in de zorg? http://youtu.be/tWF-NGuNyIw

Groet Hans

Ik loop zelf ook de medicijn ronde bij het McL
Zie dit vol vertrouwen tegemoet. Loop nu met een cow op de medicijnkar. Dat was al een verbetering .
Kijk uit naar een ronde met de google bril. Geniaal de medicijn controle door de bril top.
Ben benieuwd wanneer dit verkrijgbaar is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-14T09:33:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.