Cobol-programmeurs lopen binnen

Cobol-programmeurs verdienen fors meer salaris dan ontwikkelaars die in andere talen programmeren. Onder Cobol-kenners verdient 78,6 procent drieduizend euro (bruto) of meer per maand. Ter vergelijking: van de Javascript- en html-programmeurs verdienen respectievelijk 48 procent en 46,7 procent drieduizend of meer euro. Gemiddeld verdient 54,9 procent van de ict'ers in Nederland meer dan drieduizend euro. Dat blijkt uit salarisonderzoek onder ict'ers van Tweakers en Intermediair.

Onder Cobol-programmeurs verdient slechts 6,8 procent minder dan drieduizend euro terwijl dat onder alle programmeurs gezamelijk 45,1 procent is. De onderzoekers: 'Het is moeilijk om te zeggen waar dat door komt. Cobol is een programmeertaal uit de jaren zestig, maar er draaien gek genoeg nog steeds systemen op de verouderde programmeertaal. Dat, terwijl nog maar weinig mensen de moeite nemen om Cobol te leren.'

Het relatief hoge salaris kan betekenen dat de weinige Cobol-programmeurs die er zijn, relatief goed beloond worden. De onderzoekers zoeken een andere verklaring in het feit dat Cobol-kenners vaak al lang in het vak zitten en in de jaren doorgestroomd zijn naar hoge functies. Dat verklaart mogelijk ook de relatief hoge salarissen bij kenners van Pascal, Delphi, Basic, Perl en Assembly.

De onderzoekers lichten toe: 'Opvallend is dat php-kenners in ons onderzoek onderaan eindigden: slechts 20,1 procent van de php-programmeurs verdient meer dan vierduizend euro, waar dat gemiddeld 26 procent is. Bovendien verdient 46,9 procent van de php-kenners minder dan drieduizend euro. Ook kennis van html, css en javascript doet opvallend weinig goeds voor je salaris. Het zal er mee te maken hebben dat dat de populairste talen zijn.'

Andere uitkomsten

Andere uitkomsten zijn dat de salarissen het hoogste liggen bij zzp'ers in de Randstad. Verder blijkt dat een ruime meerderheid van de respondenten 'tevreden' (51,5 procent ) tot 'zeer tevreden' (23,7) procent is over zijn werk.

Aan het onderzoek deden 4500 respondenten mee, waarvan 2900 ict'ers uit Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, dan zal ik het weer terugzetten op mijn C.V.
Maar over welke COBOL gaat het eigenlijk? '68, 74', '85, '97', 2002, acuCobol, Microfocus Cobol, FujitsuCobol?
Ik ben er vast nog een paar vergeten.
PL/1 anyone?

Ik vind 3000 euro eigenlijk heel matig voor het salaris van een ontwikkelaars. Helemaal als je weet welke kennis en kunde hier tegenover staat. Ondanks het feit dat ik wel hands-on programmeerkennis heb, kies ik om financiële redenen niet voor dit vak (of titel). Je kunt je toch beter specialiseren in kleine niches.

Oorzaak lijkt me een ABCtje. Zoals gezegd is COBOL een wat oudere taal die door oudere ICTers beheerst wordt. En bij oudere medewerkers past een gemiddeld hoger salaris, althans zo zijn de meeste salarishuizen opgebouwd.

In het artikel staat: "dat Cobol-kenners vaak al lang in het vak zitten en in de jaren doorgestroomd zijn naar hoge functies". Dat eerste is vaak waar, maar het tweede niet. Ze zijn niet doorgestroomd naar hogere functies maar naar hogere functieschalen door dienstjaren en leeftijd. Je zult ze hoofdzakelijk vinden in de ICT krochten bij de overheid en oude (voormalige) semi-overhiedsinstellingen die dit soort applicatiesystemen nog in de lucht kunnen houden.


"....maar er draaien gek genoeg nog steeds systemen op de verouderde programmeertaal ..."

Als de onderzoeker dat "gek genoeg" vindt, zou deze zich eens moeten verdiepen in de soort systemen die nog steeds op deze "verouderde" taal draaien. Het zijn doorgaans bedrijven die baat hebben bij het verwerken van zeer veel transacties in zeer korte tijd. De Mainframes, met daarop de programmeertaal Cobol, zijn hierin onverslaanbaar. In die zin is COBOL niet verouderd, maar doorontwikkeld. En het soort bedrijven dat hier gebruik van maakt zijn banken, verzekeraars, reisorganisaties, om er maar een paar te noemen.

En ja, het zijn ook vaak systemen van enkele tientallen jaren oud. Maar het valt doorgaans niet mee om de bestaande Cobol-systemen om te zetten in wat anders. Of het systeem is te complex, of door de bulk van data die moet worden verwerkt in een andere taal / platform niet geschikt (ondanks de mooie verhalen die verkopers van hap-snap pakketjes ons graag doen geloven).

Cobol is oud. Maar het doet wat het doen moet, en goed. En (helaas) zijn de mensen die deze taal beheersen aan het

Iets met vraag en aanbod wellicht ?

Ik hoor tot de gelukkigen die zich niet aan php, java of soortgelijke rommel hoeft op te houden.
En als ik tiepen zat ben kan ik ook nog wat anders. Voor een slimme werkgever is veelzijdigheid ook wat waard.

Uberigens, Schone grusse aus Berlin.

Ieder haar/zijn ding. Mijn korte flirt met COBOL was gelukkig kort.
Dat de taal is doorontwikkeld in tegenstelling tot een innovatie naar een wat handzamer en vooral leesbaarder formaat met de geneugten van een stabiele en snelle verwerking zou toch mogelijk moeten zijn.

Een andere verklaring is ook het verschil van opleidingsniveau. Qua niveau zijn de scripttalen HTML, PHP en javascript geschikt voor mensen met een MBO opleiding. De échte programmeertalen vereisen vaak een HBO/Universitaire opleiding. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de applicatie uiteraard.

Het is op zich al tekenend dat anno 2015 er nog steeds zoveel verschil in talen is. Met een uniforme syntax zou je via de compiler aan moeten kunnen geven wat voor doel je software heeft en die daar slim om moeten kunnen inspelen en zich aanpassen aan de situatie waarin deze gebruikt wordt.

Een programmeertaal uit de jaren 60? Ik ben begonnen in de ICT in 1980 en de belangrijkste programmeertaal was Cobol (74). Tot in de jaren 90 heb ik nog (zei het steeds sporadischer door mijn eigen carrierepad) te maken gehad met gedegen Cobol programma's. Afhankelijk van de toepassing is Cobol nog steeds een uitstekende,snelle en degelijke programmeertaal.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-28T15:04:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.