NMBS trekt honderden miljoenen uit voor digitalisering

Trein van NMBS

De spoorwegmaatschappij NMBS lanceert een openbare aanbesteding van 190 tot 277 miljoen euro voor de modernisering van de it-diensten. Die loopt over zeven jaar. Er moeten nieuwe applicaties gemaakt worden en bestaande worden geüpdatet en er zal gebruikgemaakt worden van publieke-clouddiensten.

De nationale spoormaatschappij NMBS gaat, via haar it-filiaal Ypto, een fikse boost geven aan het digitaliseringsproject. Daarvoor wordt een openbare aanbesteding gelanceerd met een waarde van 190 tot 277 miljoen euro over zeven jaar. Bedoeling is vooral om nieuwe applicaties te ontwikkelen die klantvriendelijkheid moeten verhogen en de cyberveiligheid aan te scherpen. Daarvoor zullen één of meerdere partners worden aangetrokken. Het project staat nog in de beginfase, het zal allicht nog enkele maanden duren eer het contract wordt toegekend.

Voor de aanbesteding wil de NMBS in zee gaan met grote bedrijven, de aanbestedingsprocedure stipuleert bijvoorbeeld dat enkel kandidaten die een jaaromzet van minstens honderd miljoen euro realiseren en minstens 2.500 man tewerkstellen, in aanmerking komen. Er moeten ook drie of meer relevante referenties voorgelegd worden met minstens 13.000 interne eindgebruikers en 100.000 externe eindgebruikers.

Diensten die binnen de scope vallen zijn onder meer servicemanagement, optimalisatie van toepassingen, ontwikkeling en support en testing. Ook het hoofdstuk cloud krijgt ruime aandacht met onder meer IaaS-, PaaS- en SaaS-toepassingen, beheer van gegevensopslag en databanken, beheer van toepassingen en disaster recovery. Daarnaast is er nog een specifiek luik voor cybersecurity. De nieuwe en verbeterde it-tools die ontwikkeld zullen worden, moeten niet enkel de interne werking van de spoormaatschappij verbeteren, maar ook ten dienste komen van de reizigers door een betere dienstverlening en minder pannes en vertragingen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is er ook een link naar de daadwerkelijke aankondiging?

@Robert, dan zul je zelf de tender sites in de gaten moeten houden.. En als je hem niet zag aankomen moet je ook niet inschrijven ;)

@Jerjon
Iemand heeft dit artikel geschreven op basis van een bron. Ik vraag naar een bron. Problemen mee?

Rob D
Ik weet niet wat je probleem is maar de metafoor van het licht aan het einde van de tunnel is de trein die voorbij dendert als je kijkt naar de eisen die aan inschrijvers gesteld worden. Wachten op het telefoontje dat niet gaat komen omdat er al voorgesorteerd is geeft wel aan dat het speelveld nog altijd niet gelijk is in het Europese aanbestedingsland waar olifanten dansen met olifanten.

Die iemand die dit artikel geschreven heeft luistert naar een Belgisch klinkende naam, Jerjon heeft gelijk met zijn reactie dat je beter niet in kan schrijven als je al niet weet hoe de hazen lopen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-01T15:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.