CBS vervangt legacy 1,5 jaar eerder dan gepland

Medewerker die het oude systeem had gebouwd, gaat met pensioen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zijn zelfgebouwde it-systeem voor de productie van statistieken, vervangen door commerciële software. Dit gebeurt anderhalf jaar eerder dan gepland.

Het nieuwe systeem heeft de naam Blont, Batchomgeving Langetermijnoplossing op Nieuwe Technologie. Blont vervangt JC Batch, een door het CBS vanaf 1995 ontwikkeld systeem waarmee een groot deel van de CBS-statistieken werd gemaakt. Het oude systeem bestond uit servers, zelfontwikkelde programmeertaal en software.

Het CBS startte begin 2016 met het transitieproject. Het doel was om het eind 2020 klaar te hebben, maar het nieuwe systeem Blont is nu al ingevoerd. Nagenoeg alle medewerkers die statistiek maken, gebruiken het inmiddels, vertelt de woordvoerder van het zelfstandig bestuursorgaan aan Computable. Volgens hem bestond het projectteam uit vier permanente leden, aangevuld met een coördinator van elk van de veertien CBS-sectoren.

Leveranciers

De meeste onderdelen van de nieuwe omgeving zijn afkomstig van commerciële leveranciers en slechts een klein deel is door het CBS zelf gebouwd. 'Waar mogelijk hebben we bestaande software geïmplementeerd, zoals die van Microsoft', meldt de woordvoerder. Volgens hem heeft de organisatie ook gebruikgemaakt van softwareleverancier Jams en incidenteel van een externe ict-consultant. Jams is een Amerikaanse aanbieder van software voor automation en integration.

Er waren meerdere aanleidingen om over te stappen op een nieuw systeem, meldt het CBS. Zo zou de medewerker die het had gebouwd, met pensioen gaan. Ook waren de techniek en werkwijze van het systeem verouderd en kostte het steeds meer moeite om het te laten draaien onder nieuwe versies van besturingssysteem Windows. Bovendien zocht het statistiekbureau meer flexibiliteit en de mogelijkheid om nieuwe databronnen aan te sluiten.

Verandertraject

"Een nieuw systeem betekent een nieuwe werkwijze"

De grootste uitdaging van het project was niet zo zeer de implementatie, maar het verandertraject binnen de organisatie, zegt de woordvoerder. 'Het ging voornamelijk om hoe de transitie hier in op de werkvloer is ervaren. Een nieuw systeem betekent toch een nieuwe werkwijze.'

Het oude systeem werd door alle divisies binnen het statistiekbureau gebruikt. Het was dan ook belangrijk dat de overgang naar het nieuwe platform probleemloos zou verlopen. Iedereen kon het oude systeem gebruiken totdat Blont gereed was. Een team van mensen uit de statistische divisies en business analisten van de ict-afdeling hield zich bezig met de selectie en implementatie van alternatieven. 

Scripts

Tot slot werden bestaande scripts en maatwerksystemen overgezet naar de nieuwe statistiekomgeving. Ruim achthonderd scripts werden met een zelfgebouwde converter grotendeels geautomatiseerd omgezet naar PowerShell, een objectgeoriënteerde scripttaal voor Microsoft Windows.

CBS-cio Bert Kroese is content met het resultaat. 'Het is ons gelukt om ruim binnen de tijd en het budget een heel mooi vernieuwd product neer te zetten dat nodig is als basis om databestanden te kunnen gebruiken voor het maken van kwalitatief goede statistieken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het kan dus wel, binnen de planning en budget blijven!!! Misschien goed om de verschillende ministeries (en CBR) met hun dure en steeds maar uitlopende projecten eens te rade laten gaan bij het CBS....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-20T16:19:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.