Amsterdamse BGrid ‘verslimt’ luchthaven Zürich

The Circle

BGrid heeft de opdracht gewonnen om het nieuwe hoofdkantoor van luchthaven Zürich in The Circle te voorzien van sensoren en de bijbehorende software. Daarmee timmert de in Amsterdam gevestigde dienstverlener op het gebied van smart buildings definitief aan de internationale weg.

De sensoren vinden onderdak in het architectonische ontwerp van The Circle, het nog te openen centrum op het vliegveld van Zürich, en geven via een dashboard inzicht in het gebruik van de ruimtes, luchtkwaliteit, temperatuur, licht, het geluidsniveau en de verbruikte energie. Aan het dashboard hangen weer apps waarmee aanwezigen in het pand bijvoorbeeld locaties en vrije werplekken vinden en zelf de temperatuur, de luchtkwaliteit en het licht reguleren.

Ook is de software van BGrid te koppelen aan software van partners waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het gebouw kent naast Luchthaven Zurich ook andere huurders voor kantoren, hotels, het congrescentrum, een gezondheidskliniek en diverse andere functionaliteiten.

Schiphol

"Ook de kantoren van Vodafone/Ziggo in Utrecht, het Amsterdamse Edge Olympic, Danone en Aesics in Hoofddorp zijn ‘slim’ gemaakt"

De opdracht brengt BGrid niet voor het eerst naar een luchthaven. Zo voorzag het bedrijf ook het kantoor van Microsoft op Schiphol van sensoren om licht en temperatuur makkelijk in te stellen, inzicht in het gebruik van het gebouw te krijgen en apparatuur te traceren. Ook de kantoren van Vodafone/Ziggo in Utrecht, het Amsterdamse Edge Olympic, Danone en Aesics in Hoofddorp zijn ‘slim’ gemaakt met de technologie van BGrid.

Verder heeft BGrid zowel voor gemeente Alkmaar als voor gemeente Eindhoven panden met sensoren ingericht. Buiten Nederland heeft de Amsterdamse sensorenspecialist het hoofdkantoor van Unilever in de VS onder handen genomen en meegewerkt aan het innovatieve MIND-project in Milaan en de Doublon-torens in Parijs.  

Woordvoerder Maartje van Oeveren wil niet ingaan op de waarde van het contract. ‘Daarover kunnen we helaas niets zeggen. Wel over de werkzaamheden, die deze maand zijn gestart. Het project wordt in de zomer van 2020 opgeleverd.'

Voetafdruk

Het ontwerp van The Circle is van de Japanse architect Riken Yamamoto. Hij ontwierp The Circle zo dat de grootste luchthaven van Zwitserland en het aan de andere kant liggende park met elkaar verbindt. Hoewel het gebouwencomplex 180.000 m2 meet, heeft het een voetafdruk van ongeveer 30.000 m2. Aan de behoefte aan verwarming en koeling zal worden voldaan met energie opgeslagen in ondergrondse thermische opslageenheden, terwijl het energie- en waterverbruik wordt geminimaliseerd door energieterugwinning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-15T17:08:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.