Speciale opleiding voor softwareontwikkelaars

ROC Noorderpoort – actief in Groningen en Drenthe - gaat samen met de Bit Academy in Groningen een opleiding aanbieden om toekomstige software-ontwikkelaars beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dit gebeurt onder meer door te werken aan reële opdrachten uit het bedrijfsleven.

Bit Academy is opleider voor ict-onderwijs, opgezet in samenwerking tussen verschillende regionale opleidingscentra (roc's) en onderzoeksorganisatie Bit. Studenten hebben de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe hun onderwijstraject eruit ziet en krijgen les van docenten en coaches uit het bedrijfsleven. Daarnaast krijgen de mbo-studenten de kans om zich op te trekken aan de studenten uit het hbo en wo van Bit, die werken aan innovatieve, betaalde projecten voor het bedrijfsleven. Met deze samenwerking krijgen studenten een nog betere aansluiting op de arbeidsmarkt en wordt een bijdrage geleverd aan het aanpakken van het tekort aan arbeidskrachten in dit vakgebied, is de gedachte hierachter.

De opleiding zorgt ervoor dat studenten, die softwareontwikkelaar willen worden, op een andere manier kennis opdoen. Op deze manier kunnen zij beter omgaan met de huidige snelle veranderingen in hun vakgebied. Dankzij de samenwerking kunnen studenten voortaan werken aan realistische opdrachten vanuit het bedrijfsleven en leren van seniors en coaches.

Digitale werkplaats

De opleiding Software Developer, waarbij jongeren worden opgeleid om software te ontwikkelen voor verschillende toepassingen zoals websites, games en mobiele apps, wordt gedeeltelijk aangeboden in de digitale werkplaats Kasteel.gro.

De behoefte aan goed geschoold ict-personeel is vele malen groter dan het aanbod. Daarnaast verschijnen er maandelijks nieuwe technieken en frameworks, wat betekent dat studenten moeten leren omgaan met snelle veranderingen. Dit vraagt om een andere vorm van onderwijs die draait om het leren leren en samenwerken.

Binnen de opleiding Software Developer is ‘in time learning’ geïntroduceerd: studenten moeten zelf onderzoeken door dingen uit te proberen. Hierbij lopen zij tegen problemen aan en staan zij meer open om stof over de benodigde werkwijze op te nemen. Een ander belangrijk principe is samenwerking: je leert gezamenlijk in plaats van individueel. Dit betekent niet alleen samen opdrachten maken, maar ook elkaar coachen, feedback geven en hulp vragen.

Kwaliteit

Om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen, controleren verschillende roc’s de Bit Academy en kunnen studenten een officiële mbo-opleiding op niveau 4 afronden. Aangezien het een regulier bekostigde opleiding is, betalen studenten evenveel studiegeld als voor een reguliere opleiding en hebben ze de voordelen van studiefinanciering en een ov-studentenkaart. Op deze manier zorgt de opleiding ervoor dat studenten gemakkelijker kunnen doorstromen naar het hbo en sneller kans hebben op een baan in het ict-werkveld.

De Bit-Academy Groningen start in het eerste kwartaal van 2021. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aangezien de meesten in een internationale en multiculturele omgeving zullen werken en digitale transformatie primair om processen en mensen gaat, zal er naast aandacht voor de zogenaamde hard skills ook aandacht zijn voor soft skills? Zie mijn eBook over DT en soft skills.

Prediker 1:9 HSV
Wat er geweest is, dat zal er weer zijn. Wat er plaatsvindt, dat zal weer plaatsvinden. Er is niets nieuws onder de zon.

Toen ik in 1984 naar de HIO ging was dit al de gedachte en daarom werd bij de opdrachten in het kader van PSO (Praktijk Systeem Ontwikkeling) in groepen gewerkt met een echte of virtuele opdrachtgever en werden er ook opdrachten uit het bedrijfsleven gesourced. Nu waren we in Den Haag onze tijd natuurlijk al ver vooruit......

Laat verder onverlet dat het best een goed idee is, maar we moeten natuurlijk niet denken dat dit _het_ prangende probleem van software ontwikkelaars oplost, want om dat te doen moet de hele wereld niet alleen The Mythical Man Month lezen, maar ook begrijpen en navolgen. Om te beginnen.

@Jos
oh oh Den Haag, mooie stad achter duh duine

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-28T23:57:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.