Autofabrikanten schreeuwen om chips

Het gebrek aan chips die geschikt zijn voor toepassing in auto's, begint de auto-industrie lelijk op te breken. Verschillende autofabrikanten hebben al productielijnen moeten stopzetten wegens gebrek aan halfgeleiders. Onder meer Volkswagen, Toyota, Nissan, Ford, Honda, GM en Fiat Chrysler kampen met ernstige tekorten.

Duitsland doet een dringend beroep op Taiwan om bij te springen. De regering in Taipei wordt gevraagd om haar chipfabrikanten over te halen de productie te verhogen. Vooral Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), 's werelds grootste chipfabrikant die louter produceert, moet Duitsland redden. Volgens onze Oosterburen dreigt het economisch herstel te worden gefrustreerd door een gebrek aan chips.  

De tekorten komen mede door de opleving van de vraag in de computerindustrie. Elektronicafabrikanten nemen zoveel af dat de levering aan de auto-industrie in de knel komt. Ook de sancties van de voormalige regering Trump tegen Chinese chipfabrikanten hebben de situatie er niet beter op gemaakt. De Duitse regering probeert met staatssteun de productiecapaciteit in eigen land uit te breiden. Maar dit plan biedt pas op de wat langere termijn soelaas. 

ASML uit Veldhoven, 's werelds grootste fabrikant van machines voor de halfgeleiderindustrie, vaart hier wel bij. De chipmachines zijn niet aan te slepen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-26T17:36:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.