300 miljoen in Europese chips en cloud

Prinsjesdag 2021

Innovatie

Het kabinet stelt driehonderd miljoen euro extra beschikbaar voor samenwerking aan cruciale innovatieve technologie. Als startbedrag kan Nederland met dit geld deelnemen aan twee grote Europese projecten op gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur. In beide gevallen gaat het om twee zogenoemde Ipcei’s (Important Project of Common European Interest).

Dit zijn grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU.

Deelname aan Ipcei ME2 moet de toegang van Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grote ondernemingen garanderen tot de nieuwste micro- en nano-elektronica en software. De nadruk ligt op r&d en de eerste industriële toepassingen. De eerste fase van het Ipcei-project voor micro-elektronica is al eind 2018 gestart. Deelnemers van het eerste uur waren Frankrijk, Duitsland en Italië, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk meedeed. In maart van dit jaar sloot Oostenrijk als vierde EU-lidstaat zich aan. 

Uit deze vijf landen doen 32 bedrijven en instellingen rechtstreeks mee aan het project dat is onderverdeeld in 43 deelprojecten. Enkele honderden bedrijven en instellingen zullen hier weer op inhaken, zo is de bedoeling. Nederland doet mee aan de tweede fase. Het project richt zich met name op energiezuinige chips, ‘power’ halfgeleiders, sensors, geavanceerde optische apparatuur en samengestelde materialen.

Cloud

Het tweede grote samenwerkingsverband richt zich op cloudinfrastructuur. Doel is een Europese cloudinfrastructuur met -diensten op te zetten. Die moeten bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan. Dit project is van Europese lidstaten; de Europese industrie is verantwoordelijk voor Gaia-x, de Europese 'cloud'.

De financiering van beide projecten komt van de deelnemende landen zelf, niet van de Europese Unie. Met de staatssteun kunnen bedrijven ambitieuze r&d-projecten en innovaties doen. Ook kunnen ze investeren in speciale apparatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-21T16:24:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.