Mendix-oprichter Derek Roos verlaat low-code-bedrijf

Derek Roos

Derek Roos

Ceo Derek Roos, die Mendix zestien jaar geleden mede oprichtte, verlaat het bedrijf. Drie jaar na de verkoop van het bedrijf aan Siemens stopt hij ermee. Roos ontkent dat het tijdstip van zijn vertrek samenhangt met afspraken die in 2018 zijn gemaakt bij de transactie met Siemens. Volgens hem waren er wat dat betreft geen contractuele verplichtingen. Hij laat een snelgroeiend bedrijf achter dat kwartaal op kwartaal records breekt. Het aantal klanten stijgt snel.

Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021, die gisteren werden uitgereikt, waren deze glanzende prestaties reden om Derek Roos te nomineren in de categorie CxO.


Ook bij de analisten staat Mendix er goed op. Het onafhankelijke adviesbureau Gartner riep Mendix onlangs voor het vijfde achtereenvolgende jaar uit als leider in het ‘magic quadrant’ voor ‘low-code enterprise application platforms’. Forrester zette Mendix bovenaan bij de ‘low-code-platforms’ voor professionele ontwikkelaars.

Alpinist

In het voorjaar stort de ondernemer, die sinds acht jaar vanuit Boston opereerde en toch het liefst pioniert, zich op nieuwe zakelijke uitdagingen. Het zal hem niet aan ideeën ontbreken, terwijl hij als ervaren alpinist ook zakelijk geen last van hoogtevrees heeft. Bij de oprichting van Mendix in 2005 regelde hij de financiering met een bescheiden persoonlijke lening. In 2018 had Siemens 628 miljoen euro voor zijn bedrijf over. 

Roos blijft om zijn zaken soepel over te dragen nog tot eind dit jaar bij de Siemens-dochter in dienst. Daarna neemt hij een paar maanden rust. De nieuwe ceo wordt financiële man Tim Srock. De Duitser krijgt de taak de omzet van Mendix snel tot een miljard dollar te laten stijgen. Vorig jaar bedroeg de omzet honderd miljoen dollar. In een toelichting stelt Srock dat Roos een sterke basis voor het low-code-softwarebedrijf heeft gelegd. 'De organisatie heeft nu het stadium van volwassenheid bereikt.'

In het volgende stadium krijgt data-integratie veel aandacht. Ook ontwikkelt het bedrijf meer in de richting van nieuwe oplossingen en diensten. Die moeten weer goed aansluiten op legacy-systemen zoals die van Salesforce en SAP. Ook zal Mendix moeten investeren om zich de concurrentie van onder meer Microsoft van het lijf te houden. 

Mendix wil haar aanbod nog aantrekkelijker maken voor bepaalde industrietakken. Specifieke producten moeten aansluiten bij de ‘workflow’ in die sectoren. Srock noemt het bankwezen, verzekeringen, de (maak)industrie en retail. Naarmate de markt voor low code meer volwassen wordt, zal Mendix differentiëren naar bepaalde bedrijfstakken. Deze oplossingen komen bovenop het platform van Mendix.

Moeder

De verhouding met Siemens blijft overigens dezelfde. De organisatie is de afgelopen jaren verdrievoudigd van vijfhonderd naar rond de 1.500. De pandemie bracht met zich mee dat meer op afstand wordt gewerkt. Ook dat zal Mendix op schaal brengen. Verder kondigt Srock een grotere rol voor artificial intelligence en machine learning aan. 
Mendix richt zich behalve op low-code ook op ‘multi-experience development’, software die het voor ontwikkelaars gemakkelijk maakt applicaties voor uiteenlopend gebruik te maken zoals mobiel, wearables of het internet of things. ‘Deze software komt boven op het low-code-platform. Zo wordt gebouwd aan oplossingen en diensten voor ‘field service management’. Ook partners kunnen hierop inhaken.’ Met de hulp van moeder Siemens moet het mogelijk zijn de huidige versnelling vast te houden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-04T11:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.