Fokker en Dassault samen in groene luchtvaart

Vliegtuig

Fokker Next Gen (Fokker NG), dat een door waterstof aangedreven vliegtuig ontwikkelt, gaat op basis van het 3Dexperience-platform van Dassault werken. Beide bedrijven hebben daartoe een memorandum van overeenstemming getekend. Ze delen hun visie op de toekomst van groene luchtvaart. Op softwaregebied gaan de Nederlanders samenwerken met het Aerospace & Defense Industry-team van de Franse vliegtuigbouwer. Ook Keonys, een Franse software-integrator en reseller van Dassault, is van de partij.

Met het softwareplatform van Dassault in de cloud ontwikkelt Fokker Next Gen niet alleen een vliegtuig, maar komt ook een holistisch digitaal ecosysteem voor de gehele waardeketen tot stand. Het platform faciliteert multidisciplinaire ontwikkeling, geleid door principes van systems engineering, om een virtuele tweeling (digital twin) van het vliegtuig en de bijbehorende productiefaciliteiten te genereren.

Fokker NG wil meerdere schone, hernieuwbare energiebronnen toepassen. Gewerkt wordt aan een vliegtuig zonder CO2-uitstoot dat afstanden tot 2.500 kilometer kan vliegen en plaats biedt aan 120 tot 150 passagiers. Fokker Next Gen bevindt zich momenteel in de ontwikkelingsfase van het aanpassen van een Fokker 100-vliegtuig om de haalbaarheid van straalmotoren op waterstof aan te tonen. Het ontwerp van dit duurzame vliegtuig van de volgende generatie zal naar verwachting eind 2024 klaar zijn.

Fokker NG, voortgekomen uit Rekkof Aircraft, probeert al jaren met steun van de Nederlandse overheid tot een opvolger van de oude F70 en F100 te komen. Tot nog toe was dit bedrijf van de onlangs overleden zakenman Jaap Rosen Jacobson weinig succesvol, maar groene luchtvaart biedt nieuwe kansen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-27T10:16:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.