Semiotic Labs ontvangt kapitaal van Uniiq en Engie

Groeikapitaal

Investeringsfonds Uniiq en technisch dienstverlener Engie verstrekken samen kapitaal aan Semiotic Labs. Met behulp van de technologie van Semiotic Labs kan voorspeld worden wanneer elektromotoren dreigen uit te vallen. Het gaat in totaal om een bedrag van 600.000 euro.

‘Het is onze doelstelling om ongeplande downtime naar nul te reduceren. Om dit te realiseren maken we gebruik van sensoren en machine- en deep learning algoritmes. Deze algoritmes leren van gegevens die verzameld worden wanneer onze oplossing op grote schaal is uitgerold’, vertelt Semiotics-ceo Gerben Gooijers. ‘Het ontvangen kapitaal stelt ons in staat om enkele honderden sensoren bij klanten te plaatsen en zo de goede resultaten uit het laboratorium in de praktijk te valideren.’

Zelflerende algoritmes

Met behulp van de technologie van Semiotic Labs kan voorspeld worden wanneer machines of machineonderdelen dreigen uit te vallen. Door de inzet van condition based maintenance (cbm) wordt onderhoud alleen nog verricht als er signalen van dalende prestaties of een te verwachten storing zijn. Met zelflerende algoritmes worden afwijkingen in het stroomverbruik gedetecteerd, gerapporteerd en weergegeven in een dashboard. De klant krijgt op deze manier inzicht in de conditie van machines en kan zelf beslissen wanneer een machine gepland in onderhoud kan.

Semiotic Labs

Computable sprak eind oktober met Simon Jagers, mede-oprichter van Semiotic Labs. Voordat hij voor zichzelf begon, werkte hij onder meer als it’er voor EMC en Oracle. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en algoritmes en besloot algoritmes los te laten op onderhoudsvraagstukken. ‘We genereren data vanuit sensoren en kunnen hierdoor één tot twaalf maanden van tevoren voorspellen of een elektromotor stuk gaat. De focus ligt op de betrouwbaarheid van de voorspelling en het wegnemen van onzekerheden. We leveren niet alleen monitoring, maar samen met onze partners ‘uptime as a serivce’: een draaiende as voor een vast bedrag per maand’, vertelde Jagers destijds. Zijn eerste opdracht was het voorspellen of een treinwissel gezond was of niet voor bouw- en spoorbedrijf Strukton. Ondertussen werkt de onderneming voor bedrijven als Tata Steel en energieleverancier Engie en werken er in totaal zes mensen bij het in Amsterdam gevestigde bedrijf.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-13T10:00:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.